direct naar inhoud van 4.6 Beeldkwaliteit
Plan: Tuin van Elden
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.761-0201

4.6 Beeldkwaliteit

Door La4sale is een beeldkwaliteitsplan voor de het plangebied opgesteld. Deze paragraaf geeft kort en bondig de inhoud van dit beeldkwaliteitsplan weer. Voor het volledige plan wordt verwezen naar bijlage 2.

Criteria

Criteria voor de beeldkwaliteit zijn het behouden en versterken van de ruimtelijke relatie tussen de kern van het dorp en het landschap van de rivier waarbij ingespeeld moet worden op de landelijke ligging van de locatie. De verweving van bebouwing en landschap gaan hand in hand waarbij naar alle zijden aangesloten wordt op de bestaande sfeer met gebouwen en openbare ruimte. Een andere belangrijk uitgangspunt in de beeldkwaliteit is het onderscheid in verschillende sferen. Deze sferen worden voornamelijk gemaakt door de ruimtelijkheid binnen de stedenbouwkundige opzet, de stijl van de architectuur en de inrichting van de openbare ruimte.

Het dorpse lint

Het dorps lint is onderdeel van het oorspronkelijke lint van Elden. Er staan allerlei bouwstijlen door elkaar. De samenhang in het lint is het individuele huis of de twee onder een kapper op een ruime kavel. De huizen staan met de voorzijde naar de straat en hebben een voortuin met hekje, muurtje of haag aan de straat. De afstand tot de straat varieert.

De nieuwe huizen in het lint moeten vooral anders zijn van architectuurstijl en materiaalgebruik. Ze moeten meer kleur, meer versiering en meer variatie in het lint brengen. De huizen dienen wel dorps te zijn, op een groot kavel te staan en een groene ruimte aan de straat te hebben.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.761-0201_0023.jpg"

Figuur 21: Het dorpse lint

Het Pruimenlaantje

Het Pruimenlaantje is een smal laantje met als wensbeeld aan twee zijden een strook met Eldense Blauwe pruimenbomen. Het Pruimenlaantje loopt evenwijdig aan het Perenlaantje en aan deze zijde worden de woningen met achtertuinen afgezoomd met een 6 meter brede groene singel aan het water. Het Pruimenlaantje krijgt een landelijke en informele sfeer. De huizen aan het laantje zijn van hout en steen en hebben veranda's naar de straat. Op twee plekken prikken wandel/fietsroutes door de groene zoom van het plangebied heen en maken een opening. De volumes hebben brede gevels van hout en steen met brede kap en balkon op de verdieping.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.761-0201_0024.jpg"

Figuur 22: Het pruimenlaantje

Het landgoed ensemble

De sfeer van het landgoedensemble is dat van een klein op zichzelf staand buurtje dat als samenhangend geheel bij een landgoed is ontworpen. De gebouwen zijn verschillend van architectuur maar hebben een overeenkomst in vormgeving van een aantal specifieke details, zoals luiken, dakafwerking of raamindeling die in alle gebouwen terugkomen. Het ensemble sluit aan op het hoofdhuis van het landgoed, huize Oosterveld. De architectuur moet aansluiten op de stijl van dit gebouw. Kenmerkend voor dit gebouw is de typisch Hollandse architectuur van baksteen, grote ramen en luiken.

Het park

De grote centrale ruimte heeft in dit deel de sfeer van een landgoedpark.

Veel van de gebouwen langs het park maken ook onderdeel uit van één van de andere 'sferen'. Langs het park moeten de gebouwen binnen de eigen sfeer nog extra allure krijgen. De huizen die aan het park staan moeten de mooie ligging uitbuiten door een bijzondere gebruiksruimte

naar het park te maken, een serre, een veranda, een loggia, een extra groot balkon of een folie aan het park. Er zijn eigenlijk geen beperkingen voor het materiaalgebruik langs het park.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.761-0201_0025.jpg"

Figuur 23: Het Park

De weide

De weide is een open landelijke ruimte. Er moeten verschillende volumes ontworpen worden zodat een gevarieerde bebouwingsrand rond de weide ontstaat. De vorm van de daken speelt hierbij een belangrijke rol. Riet, hout, pannen, lei, elk landelijk materiaal kan worden toegepast als het dak maar indrukwekkend is.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.761-0201_0026.jpg"

Figuur 24: De Weide

Het landschap

In dit deel heeft de grote centrale parkruimte een echte landelijke sfeer. De wegen zijn smal, de tuinen hebben hagen en het groen bestaat uit een weide, een boomgaard en water met riet. De bebouwing in het landschappelijke deel van het park dient ook een landelijke te sfeer hebben. Veel gebouwen in dit deel hebben slechts één laag plus een hoge kap. De kap is het meest belangrijke onderdeel van het gebouw.

De garages of schuren aan de woningen worden in de architectuur van de kap meegenomen en vormen een vast onderdeel van het gebouw. De toegepaste materialen moeten de landelijke sfeer benadrukken.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.761-0201_0027.jpg"

Figuur 25: Het Landschap

De oprijlaan

De oprijlaan is de hoofdentree naar de nieuwe wijk. De laan begint naast een grote boerderij in het lint en eindigt bij de poort naar het winkelplein. Aan de laan liggen drie grote boerenerven, één langs de waterloop, één rond een klein weitje en één op de kop van de laan. De laan met erven geeft de nieuwe wijk bij het binnengaan direct een open, landelijke sfeer.

De gebouwen per erf vormen een eenheid in architectuurstijl en hebben een duidelijk herkenbaar hoofdgebouw en een bijgebouw(en). De drie boerenerven zijn verschillend van architectuurstijl en materiaalgebruik.

Het plein

Het plein is een omsloten plein en vormt het gezicht van de wijk. de gebouwen aan het plein vormen samen een gevarieerde, aaneengesloten pleinwand. De gebouwen moeten individueel herkenbaar zijn, ook als staan ze tegen elkaar aan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.761-0201_0028.jpg"

Figuur 26: Het Plein

Het buurtje

Het buurtje heeft een echt dorpse sfeer. De huizen staan er aan smalle straatjes, met hun gevels meestal direct aan de weg, omringd door een grote tuin. De huizen verschillen in architectuurstijl en materiaalgebruik- In dit deel van het plangebied is het de positie van de huizen aan de straat en de straat zelf die voor de samenhang zorgt. De huizen hebben allemaal een kap, sommige zelfs een hoge kap. Sommige huizen staan markant op de kop van een straat en moeten daarom iets bijzonders in hun gevel krijgen, waardoor de straat iets extra's krijgt. Aan het water staat een bijzonder gebouw naar het landschap dat extra aandacht verdient.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.761-0201_0029.jpg"

Figuur 27: Het buurtje