Plan: | Tuin van Elden |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0202.761-0201 |
De verkeerskundige basisstructuur van het plan is redelijk rechthoekig, de lijnen volgen de aanwezige kavelstructuur. Door een aantal verspringingen in de structuur en de afwijkende hoek van de waterloop aan de noordzijde, is het verkeerspatroon in zijn uitwerking wat onregelmatiger. Door adviesbureau Goudappel Coffeng is voor de ontwikkeling van de Tuin van Elden een beoordeling gemaakt van de verkeerstructuur en de wijze waarop het plan aansluit op de bestaande structuur van Elden. Dit onderzoek is opgenomen in bijlage 3. Op basis van het onderzoek kan worden geconcludeerd dat in totaliteit de wegenstructuur van het nieuwe woongebied goed voldoet.
Aansluiting op de omgeving
De verkeerskundige opzet van de Tuin van Elden voorziet in voldoende aansluitende wegen op het bestaande wegennet om het verkeer op een verantwoorde wijze te kunnen reguleren. Het plangebied sluit voor auto-, fiets- en voetgangersverkeer op vier plaatsen aan op de bestaande wegenstructuur.
Met de plansituatie ingepast in het omliggende wegennet is een indruk te geven van de te verwachte verkeersintensiteiten (motorvoertuigen per etmaal in twee richtingen samen) zal gaan worden. Dit is weergegeven in figuur 19. De oostelijke aansluiting op de Klapstraat zal met nog geen 500 bewegingen naar verwachting het grootste aantal motorvoertuigen verwerken. De noordelijke aansluiting op de Rijksweg West heeft naar verwachting met circa 150 bewegingen de minste motorvoertuigen per dag. De grootste toename van verkeer vindt plaats in de Klapstraat. De verkeerstoename is gelijkmatig over de dag verdeeld is en kan daarom goed opgevangen worden door de bestaande wegenstructuur. De pieken in verkeersbewegingen die samenhingen met de openingstijden van de Intratuin (met name zaterdag en donderdagavond) en die leidden tot verkeersopstoppingen behoren daarmee tot het verleden.
Figuur 19: Prognose toegangen plangebied door autoverkeer (motorvoertuigen per etmaal in twee richtingen)
Voor alleen fiets- en voetgangersverkeer zijn nog een aantal extra aansluitende paden op de directe omgeving.
Door het dorpse karakter van Elden ligt het zwaartepunt van de nieuwe bebouwing ten zuidoosten van het plangebied. Een verbinding in westelijke richting, richting Batavierenweg, sluit niet aan op de structuur van Elden. Voor slechts een beperkt deel van de nieuwe bebouwing zou deze verbinding een betere bereikbaarheid geven, terwijl hiervoor een groter groengebied doorsneden zou moeten worden, Gelet op de andere mogelijkheden voor verkeersaansluitingen en op de aantasting van de groenkwaliteit is een directe verbinding met de Batavierenweg niet overwogen.
Inrichting plangebied
In het plangebied komen circa 255 woningen. De nieuwbouw genereert daarmee circa 1.250 autoverkeersbewegingen. Verdeeld over meerdere wegen in het plangebied is de auto-intensiteit per weg veel lager. Door de lage autoverkeersintensiteit is een erfachtige inrichting mogelijk. De voor een verblijfsgebied (maximumsnelheid van 30 km/h) noodzakelijke trottoirs ontbreken in het plangebied. Voor een veilige leefomgeving, voor kinderen in het bijzonder, wordt, mede vanwege het ontbreken van trottoirs, het plangebied aangewezen als woonerf. De inrichting van de wegen is informeel, auto's, fietsers en voetgangers gebruiken dezelfde ruimte. Alle straten volgen de gevel, rijbanen worden niet of nauwelijks aangeduid. Natuurlijk is er fysiek de ruimte om elkaar goed te kunnen passeren, maar de auto is te gast. Dat wordt duidelijk vanuit de inrichting en zo zal de weggebruiker zich dan ook horen te gedragen.
Voor het parkeren in het plangebied gelden de parkeernormen uit de Parkeernota Arnhem 2003-2010 van de gemeente Arnhem. Het totale plangebied is aan de parkeernormen getoest. Ook is het plangebied opgedeeld in 11 sectoren om ook per deelgebied of woonbuurtje te beoordelen of er in voldoende mate wordt voorzien in parkeergelegenheid. De parkeernorm houdt rekening met het parkeren van bewoners als voor bezoekers. In totaal beschikt het plan over voldoende parkeerplaatsen.
Meer dan de helft van de auto's wordt op de eigen kavel geplaatst en in (collectieve) carports. Er wordt een speciaal ontwerp gemaakt voor een 'standaard Eldense carport', een kapschuur die een aantal auto's kan herbergen, droog en uit het zicht. Het blik is daardoor zoveel mogelijk van straat. Op verschillende plekken is informeel ruimte om overloop op te vangen.
Figuur 20: Auto's in gezamenlijke carports houden het blik van de straat