direct naar inhoud van 4.3 Landschappelijke uitgangspunten
Plan: Tuin van Elden
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.761-0201

4.3 Landschappelijke uitgangspunten

Bijna een derde van de totale ontwikkeling bestaat uit groene openbare ruimte. Met deze groene ruimte wordt de structuur van de dorpsbuurt opgebouwd. Ze sluit daarmee ook aan op de omgeving. De ruimtes worden landelijk en informeel ingericht en beplant met inheemse soorten aansluitend op de omgeving.

Een deel wordt beheerd door de gemeente, een groot deel door particulieren. Het erf rond de appartementen wordt bijvoorbeeld geen gemeente-eigendom, maar wel openbaar toegankelijk.

Een ander belangrijk aandeel in de groenstructuur vormen de particuliere erven, de helft van de grond is privétuin. Sommige tuinen zijn groot, waardoor de bewoners er volwassen bomen in kunnen planten, die sterk bijdragen aan het landelijke karakter van de dorpsbuurt. Alle tuinen hebben erfafscheidingen. Waar die aan de openbare ruimte grenzen worden ze mee ontworpen en aangelegd (overwegend lagere groene hagen of hekjes). Extra aandacht wordt besteed aan de (deels bestaande) 6 meter brede singel van groen langs het Perenlaantje, zodat die een fraai gezicht behoudt. Het water in het plan wordt aangelegd met natuurvriendelijke oevers. Daarnaast worden de duikers en bruggen zo aangelegd dat er geen barrières ontstaan voor diersoorten.

Omdat het ontwerp zodanig is opgebouwd dat elke woning door plaatsing van volumes een afgeschermde plek met privacy in de tuin heeft, kunnen bewoners aan de openbare zijden hun erfscheidingen laag en open houden.

Circa 25% van de woningen / gebouwen worden zodanig gebouwd dat deze toegankelijk zijn voor vogels en vleermuizen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.761-0201_0020.jpg"

Figuur 18: Groenstructuur van het plan