direct naar inhoud van 6.6 Verkeer en vervoer
Plan: Bestemmingsplan Schuytgraaf 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.719-0301

6.6 Verkeer en vervoer

6.6.1 Metamorfosenallee

De hoofdontsluiting van het plangebied bestaat uit de onder het spoor doorgetrokken Metamorfosenallee, die vanaf de Hollandweg in het verlengde ligt van de Burgemeester Matsersingel. Deze verkeersader (hoofdweg) sluit aan op de provinciale weg N837. Hierdoor heeft deze weg enerzijds een functie als ontsluiting van de wijk Schuytgraaf, en anderzijds als verbinding tussen Arnhem Zuid en de A50 bij Heteren.

Dankzij de aanleg van de weg en de opening van het treinstation Arnhem Zuid is de ontsluiting van Arnhem Zuid per openbaar vervoer sterk verbeterd. Met de realisatie van de Metamorfosenallee is een nieuwe invalsweg van Arnhem Zuid ontstaan die in Schuytgraaf en ter plaatse van de kruising met de spoorbaan, stedenbouwkundig is vormgegeven als een stadsentree.

Om de verwachte hoeveelheid autoverkeer te kunnen verwerken is de Metamorfosen-allee tussen de Hollandweg en het spoor uitgevoerd als 2x2 rijstroken met een middenberm. Ter plaatse van het met verkeerslichten geregelde kruispunt zijn extra opstelstroken. Om te voldoen aan de eisen die worden gesteld aan het Snelnet is de Burgemeester Matsersingel/Metamorfosenallee voorzien van twee aparte busstroken. Aan de zuidzijde ligt een in twee richtingen bereden vrijliggend fietspad en een voetpad voor voetgangers.

6.6.2 N837
6.6.2.1 Algemeen

Door de verwachte hoge verkeersintensiteit zal de Metamorfosenallee op sommige plaatsen in de wijk Schuytgraaf een aanmerkelijke barrière vormen. Kruisingen voor langzaam verkeer vragen daarom speciale aandacht. In verband met de capaciteit is de weg vanaf de spoorlijn tot de eerste rotonde met de Marasingel en Minervasingel (ontsluiting) als 2x2-strooksweg uitgevoerd. Tussen de rotondes kan worden volstaan met een 1x2-strooksweg. Ten westen van de westelijke rotonde bestaat de N837 uit een 2x1-strooksweg. Binnen de bebouwde kom zal op de N837 een maximum rijsnelheid van 50 km/uur gelden. De N837 is als provinciale weg geen autoweg. Op de N837 buiten de bebouwde kom geldt de maximum snelheid van 80 km/uur.

6.6.2.2 Nieuwe ligging hoofdontsluiting

Op 3 juni 2004 is het wijzigingsplan voor een verschuiving van de hoofdontsluiting van Schuytgraaf (Metamorfosenallee, ten westen van station Arnhem Zuid) in noordelijke richting onherroepelijk geworden. Deze wijziging houdt verband met de ontdekking van een zeer waardevolle archeologische bodemschat en de daarop volgende aanwijzing van het desbetreffende gebied als archeologisch monument. Uit overleg met de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek is gebleken dat conservering van het bodemarchief aldaar de realisatie van de op diezelfde plaats geprojecteerde hoofdontsluiting onmogelijk maakt. Door de eisen die op grond van wet- en regelgeving gesteld moeten worden ten behoeve van behoud van dit monumentale bodemarchief moet een gebied ter grootte van bijna 20.000 m2 worden gevrijwaard van bebouwing en zware verkeersfuncties. Het in verband daarmee vastgestelde wijzigingsplan wordt overgenomen in voorliggend bestemmingsplan Schuytgraaf 2011.

6.6.2.3 N837 onder centrumdoeleinden

Vanaf de A50 bij Heteren kom je Arnhem binnen via de N837. Bij Schuytgraaf is er sprake van een overgang van het landelijke gebied naar het stedelijk gebied. Het stedelijke gebied laat zich als eerste zien bij de eerste woonvelden (veld 16, 17 en 22), maar de echte overgang van landelijk gebied naar de stad Arnhem komt pas bij het centrumgebied van Schuytgraaf. De velden 11, 13, 15, 18 en 19 vormen samen het centrumgebied van Schuytgraaf. Het echte centrum met voorzieningen is geconcentreerd in de velden 13 en 15. Om de overgang van de stad Arnhem te benadrukken is het van belang dat de centrumvelden een front van bebouwing vormen. Op deze manier ontstaat ook werkelijk de beleving is dat je een stad binnen rijdt.

Door de ligging van het archeologische monument en de hoofdentree van Schuytgraaf zijn de centrumvelden losgekoppeld van elkaar. Om toch een goed werkend centrumgebied te krijgen moet er een koppeling komen tussen de velden 13 en 15. Een simpele oversteekplaats voor fiets- en voetgangers bij het station is daarbij niet voldoende.

Ter hoogte van het centrumgebied takt de Metamorfosenallee (in het verlengde van de N837) aan op de Marasingel en Minervasingel die de hoofdontsluiting voor de velden van Schuytgraaf vormen. Voor het verkeer is dit een zeer belangrijk knooppunt, zowel voor autoverkeer als voor langzaam verkeer.

De koppeling van de velden 13 en 15 vindt bovengronds plaats met daaronder, op maaiveldniveau, het autoverkeer. Het voordeel van deze constructie is, dat de hoofdverkeersroute niet wordt ondoorbroken. Door de koppeling van de velden 13 en 15 worden de twee centrumgebieden bovendien verbonden, waardoor er een interactie kan ontstaan van functies. Verder zal de stedelijke wand door de doorgaande bovengronds route beter gestalte krijgen. Het front van bebouwing van veld 11, 13, 15 en 19 vormt dan één geheel.

6.6.3 Wijkontsluiting

Voor het autoverkeer wordt Schuytgraaf ontsloten door een ringweg. Het noordelijke gedeelte van de ringweg heet de Minervasingel, het zuidelijke gedeelte heet Marasingel. Op twee plaatsen komen de Mara- en Minervasingel bij elkaar en sluiten aan op de N837/Metamorfosenallee. Op de Mara- en Minervasingel alsmede op de Metamorfosen¬allee geldt een maximumsnelheid van 50 km/uur. Gezien de verkeersintensiteit en de rijsnelheid van het autoverkeer zijn waar aanwezig vrijliggende voorzieningen voor fietsers en voetgangers.

6.6.4 Verblijfsgebieden

De wijk wordt voor het autoverkeer verdeeld in woongebieden, bestaande uit een of meerdere woonvelden, met steeds een directe aansluiting op de Marasingel of Minervasingel. Hierdoor worden woongebieden alleen belast met buurtgebonden autoverkeer. In verband met de verkeersveiligheid en om het verblijfskarakter te benadrukken, wordt in de woongebieden een maximum snelheid van 30 km/uur ingesteld.

In het vigerende bestemmingsplan is de ontsluiting van de velden geregeld door een pijlaanduiding op de verbeelding. In de regels is bepaald dat 'buurtontsluitingswegen zullen worden gerealiseerd binnen een afstand van 50 meter uit de op de verbeelding aangegeven aanduidingen'.

In het voorliggende bestemmingsplan wordt de gehanteerde systematiek voor de ontsluitingen gehandhaafd. Wel zijn op enkele plekken de aanduiding (pijlen worden figuur - 'relatie') gewijzigd qua ligging ten opzichte van het vigerende bestemmingsplan. Met de toevoeging van woonprogramma op diverse plekken en de verplaatsing van het sportveld zijn er nieuwe 'relaties' op de verbeelding toegevoegd. Op de verbeelding zijn de 'relaties' aangegeven, zowel de bestaande, de aangepaste als de toevoegingen.

In verband met de verkeersveiligheid en om het verblijfskarakter te benadrukken, wordt in de woongebieden een maximum snelheid van 30 km/uur ingesteld.

6.6.5 Fietsroutes

Het hoofd-fietsnetwerk in Schuytgraaf zal aan hoge kwaliteitseisen voldoen.

Het fietsnetwerk in Schuytgraaf bestaat in principe uit drie niveaus:

  • hoofdnetwerk: snelle doorgaande verbindingen van hoogwaardige fietsroutes waar de belangen van fietsers voorop staan (maaswijdte 500 meter);
  • wijknetwerk: secundair netwerk dat aansluiting geeft op wijkbestemmingen (bijvoorbeeld winkels; scholen) en het hoofdnetwerk (maaswijdte 250 meter);
  • buurtnetwerk: overige verbindingen waarop gefietst kan worden waarmee woningen op het wijknetwerk ontsloten worden (maaswijdte 100 me¬ter).

Door op strategische plaatsen in Schuytgraaf in doorsteekjes en kortsluitingen te voor zien kan de concurrentiepositie van de fiets op de korte afstand aanzienlijk worden vergroot. In verband met een constante en zo hoog mogelijke rijsnelheid dienen hoofd-fietsverbindingen consequent als voorrangsroute te worden uitgevoerd. Daarnaast is het gewenst om ten behoeve van recreatief gebruik van de fiets het autoverkeer op sommige plaatsen (Drielse Rijndijk) te beperken en om fietsverbindingen naast kort ook aantrekkelijk te maken.

Op afbeelding 12 is het hoofdnetwerk van de doorgaande fietsroutes aangegeven; dit netwerk is in overeenstemming met eerdere keuzen die zijn gemaakt in het Raamplan Fietsverkeer Arnhem. Naast de aangegeven hoofdroutes worden ook verschillende recreatieve en secundaire fietsverbindingen gerealiseerd. Het hoofdnetwerk is op een enkel punt aan wijziging onderhevig. Bij de oostelijke entree van de wijk, direct ten zuiden van de rotonde, zal een fietstunnel worden aangelegd die onder de Metamorfosenallee door loopt.

De hoofdroutes zijn deels gericht op het centrumgebied (winkelvoorzieningen, station) en de oostelijk van het station gelegen Burgemeester Matsersingel. Verdere externe aansluitingen zijn de verbindingen met de Drielsedijk, de Dordrechtweg in Elderveld (fietstunnel), de weg De Laar (fietstunnel) en de Vogelenzangsestraat.

Op de verbeelding is het hoofdfietsroutenet weergegeven met de aanduiding other - langzaamverkeerroute. Bij de definitieve uitwerking van de plannen is op enkele plaatsen afgeweken van deze oorspronkelijke aanduiding. De verbeelding is daarom op een aantal plaatsen herzien.

Voorts is in het vigerende bestemmingsplan geregeld dat binnen een afstand van 50 meter van de op de kaart aangeduide fietsroutes hoofdroutes voor het fietsverkeer dienen te worden gerealiseerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.719-0301_0016.jpg"

Afbeelding 12

Fietsroutes

6.6.6 Openbaar vervoer

De lijnvoering van het busverkeer door de wijk is in nauw overleg met het vervoerbedrijf Connexxion bepaald.

In principe ontsluiten twee buslijnen de wijk Schuytgraaf:

  • een buslijn (lijn 5) die zowel het noordelijke als het zuidelijke deel van de wijk bedient via de Marasingel en Minervasingel en vervolgens via Elderveld een rechtstreekse verbinding heeft met het Arnhemse centrum en het station Arnhem. Deze buslijn is een trolleylijn;
  • een buslijn die aansluiting geeft met Heteren en Driel. Deze lijn rijdt via de Metamorfosenallee en N837 door Schuytgraaf naar de Burgemeester Matsersingel en vervolgens richting Gelderse Poort en Kronenburg.

Het station Arnhem Zuid wordt door beide buslijnen bediend, zodat hier goede overstapmogelijkheden ontstaan.

De lijnvoering van de bussen is aangegeven op afbeelding 13. De buslijnen volgen de Mara- en Minervasingel door de wijk waarbij acht haltes worden aangedaan. Via een halte bij het treinstation Arnhem Zuid en de Metamorfosenallee, die wordt voorzien van aparte busstroken, verlaten de beide buslijnen vervolgens het gebied naar het centrum van Arnhem en naar het winkelcentrum Kronenburg.

De inrichting van de woonvelden dient te worden afgestemd op de routing van de bus en op de plaats van de bushaltes. De locaties van de bushaltes zijn al vastgesteld. De bus maakt gebruik van de wijkontsluitingsweg (de ringweg), hetgeen eisen stelt aan het profiel van de weg en aan de vormgeving van kruisingen. Deze zijn al uitgewerkt in een definitief ontwerp. Vanuit de woonvelden dienen directe routes voor langzaam verkeer naar de dichtstbijzijnde bushaltes te worden geprojecteerd. De bushaltes bij het treinstation, naast veld 20, tussen veld 4 en 5 en tussen veld 9 en 12 zijn al aangelegd. Daarnaast is er nog een tijdelijke halte bij de tijdelijke voorzieningen (bij de tijdelijke supermarkt).

6.6.7 Bereikbaarheid hulpverleningsdiensten

De wijk is vanuit Arnhem voor hulpverleningsdiensten bereikbaar via de Burgemeester Matsersingel en Metmorfosenallee. Om een snelle opkomst voor brandweervoertuigen, dient het verkeer over de Burgemeester Matsersingel en Metamorfosenallee goed door te stromen. Gelet op de te verwachten hoge verkeersintensiteit zijn op de Metamorfosenallee tussen de Hollandweg en het station busstroken aangelegd met vrijliggende bushaltes. Ambulances en brandweervoertuigen moeten halterende bussen kunnen passeren. Hoewel de wijk vanuit Arnhem het snelst bereikbaar is, zijn er ook goede mogelijkheden om met hulpverleningsvoertuigen vanuit Elst en Heteren Schuytgraaf te bereiken. Desalniettemin is het noodzakelijk dat, als bij een eventuele langdurige calamiteit de Metamorfosenallee afgesloten is, de wijk bereikbaar blijft voor Arnhemse hulpverleningsvoertuigen. Hiertoe zullen de twee fietspaden, welke deel uitmaken van het hoofdfietsnetwerk en aansluiten op de Drielse Rijndijk voorbereid moeten worden als noodroute.

Voor een goede bereikbaarheid voor de hulpverleningsdiensten worden de volgende

eisen gesteld:

  • 1. de Metamorfosenallee (N837) en de Mara- en Minervasingel, waar een maximumsnelheid geldt van 50 km/uur, worden uitgevoerd zonder toepassing van verkeersvertragende maatregelen (verkeersdrempels, bloembakken en dergelijken);
  • 2. iedere woonbuurt (een of enkele velden) wordt voorzien van twee ontsluitingswegen waarvan er eventueel één kan worden uitgevoerd als noodroute; dit in verband met de rampenbestrijding;
  • 3. hulpverleningsdiensten kunnen op busbanen en gewone wegen halterende bussen passeren;
  • 4. een vrije doorgangsbreedte van minimaal 3,50 meter en een vrije doorrijhoogte van minimaal 4,20 meter op alle wegen;
  • 5. de afstand tussen de opstelplaats van een hulpverleningsvoertuig en een eengezinswoning bedraagt niet meer dan 40 meter, voor woon- en andere gebouwen bedraagt deze afstand niet meer dan 15 meter;
  • 6. de bereikbaarheid van de spoorlijn wordt gewaarborgd. Elk punt van de spoorlijn moet met een voertuig tot op 100 meter benaderd kunnen worden en daarbij dient de plaats van het incident te voet bereikt te kunnen worden.

Met uitzondering van de spoorlijn Arnhem-Nijmegen zijn er geen bijzondere risico's te verwachten. In verband met het transport van gevaarlijke stoffen over de spoorlijn Arnhem-Elst dient voor de brandweer voldoende bluswater beschikbaar te zijn.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.719-0301_0017.jpg"

Afbeelding 13

Busroutes