direct naar inhoud van 6.3 Verantwoording van de regels
Plan: Tuin van Elden
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.761-0201

6.3 Verantwoording van de regels

6.3.1 Afzonderlijke bestemmingen

In de volgende subparagrafen worden de afzonderlijke bestemmingen die voorkomen in het bestemmingsplan besproken. Per bestemming wordt ingegaan op:

  • 1. welke gronden zijn zo bestemd;
  • 2. wat houdt de bestemming in;
  • 3. eventuele aanduidingen of andere bijzonderheden.
6.3.2 Gemengd (Artikel 3)

Binnen de bestemming "Gemengd" zijn zowel woningen als maatschappelijke functies toegestaan. Binnen de woonfunctie passen verscheidene woonvormen zoals gezinsbewoning, bejaardenhuizen, kamerbewoning (tot maximaal 4 personen zonder vergunning), serviceflats, etc. Bijzondere woonvormen, zonder therapeutische behandeling, passen ook binnen deze bestemming evenals beroepsmatige activiteiten. Om hinder voor de directe omgeving te voorkomen is hieraan wel een aantal voorwaarden verbonden, zie hiervoor paragraaf 6.3.6.

Onder maatschappelijke functies worden verstaan onderwijs, welzijn, zorginstellingen, cultuur, religie, openbare dienstverlening en therapeutische functies. Voorbeelden hiervan zijn scholen, ziekenhuizen en kerken. Ten behoeve van deze functie is tevens ondergeschikte horeca, zoals bijvoorbeeld een kantine, toegestaan.

Op de verbeelding zijn binnen de bestemming "Gemengd" bouwvlakken weergegeven waarbinnen de hoofdbebouwing met, daar waar mogelijk en gewenst, uitbreidingsmogelijkheden opgericht kunnen worden. Het hele bouwvlak mag worden bebouwd in de aangegeven bouw- en goothoogte tenzij er een bebouwingspercentage is aangegeven. Buiten het bouwvlak kunnen andere bouwwerken worden opgericht met een maximale bouwhoogte van 1 meter.

6.3.3 Groen en Groen - park (Artikel 4 en 5)

De bestemming "Groen" en is gelegen op gronden met een specifieke groenfunctie op wijkniveau. het gaat hier om groenvoorzieningen van enige omvang die van belang zijn voor de groenstructuur van de wijk. Het groen met een beperkt oppervlak, het zogenaamde snippergroen, is opgenomen binnen de bestemming Verkeer- verblijfsgebied. Binnen de bestemming "Groen" is het toegestaan om groen in de breedste zin (grasvelden, struiken, speelvelden) aan te leggen en in stand te houden. Daarnaast kunnen ook waterlopen en waterpartijen gerealiseerd worden binnen deze bestemming. Het aanleggen van voetpaden, fietspaden en voorzieningen voor bestemmingsverkeer zijn eveneens toegestaan. Wegen voor doorgaand autoverkeer en parkeren zijn niet toegestaan. Bebouwing binnen de groenbestemming is uitsluitend toegestaan indien dit binnen de bestemming past zoals speeltoestellen en verlichting met een maximumbouwhoogte van 4 meter.

Het grote min of meer aaneengesloten groengebied dat door het plangebied slingert heeft een belangrijke landschappelijke, ecologische en recreatieve functie en is bestemd als "Groen - Park".

Dit is een zwaardere bestemming dan groen omdat binnen de bestemming een vergunning noodzakelijk is om bepaalde werkzaamheden uit te voeren zoals het aanleggen van verharding en het kappen van bomen. Binnen de bestemming 'Groen-Park' zijn dezelfde functies toegestaan als in de bestemming Groen.

6.3.4 Verkeer - verblijfsgebied (Artikel 6)

De bestemming 'Verkeer-Verblijfsgebied' geldt voor woonerven, woonstraten, parkeerplaatsen, voet- en fietspaden, speelplaatsen en buurtgroen. Dit zijn dus voornamelijk wijken (30 km/uur zones) waar de verblijfsfunctie belangrijker is dan de verkeersfunctie. De inrichting van de wegen is hierop afgestemd.

6.3.5 Water (Artikel 7)

De waterpartij in het noorden van het plangebied heeft een belangrijke waterhuishoudkundige functie en heeft daarom de bestemming "Water". De voor Water aangewezen gronden zijn o.a bestemd voor waterlopen, waterpartijen, waterberging, bermen en beplanting. Binnen de bestemming mogen geen gebouwen worden gebouwd maar alleen bouwwerken zoals bruggen, dammen en duikers. Woonschepen zijn binnen de bestemming niet toegestaan.

6.3.6 Wonen (Artikel 8)

Functie

Alle woningen in het plangebied zijn bestemd als "Wonen". Binnen deze bestemming passen verscheidene woonvormen zoals gezinsbewoning, bejaardenhuizen, kamerbewoning (tot maximaal 4 personen zonder vergunning), serviceflats, etc. Er is geen onderscheid gemaakt tussen vrijstaande-, halfvrijstaande-, aaneengesloten- en gestapelde woningen. Bijzondere woonvormen, zonder therapeutische behandeling, passen ook binnen deze bestemming. Binnen de bestemming 'Wonen' zijn in principe beroepsmatige activiteiten toegestaan. Om hinder voor de directe omgeving te voorkomen is hieraan wel een aantal voorwaarden verbonden. In de eerste plaats mag slechts een gedeelte van de woning, inclusief de bijgebouwen (maximaal 1/3 van de totale vloeroppervlakte van de woning) worden gebruikt als praktijkruimte door de bewoner. Is er meer dan 1/3 van de woning in gebruik voor het uitoefenen van een beroep, dan is er geen sprake meer van een 'beroep aan huis' en derhalve strijd met het bestemmingsplan. Voorts mag door dit gebruik geen onevenredige aantasting van het woon- en leefklimaat (bijvoorbeeld beperkte reclamemogelijkheden) noch een onevenredige parkeerdruk ontstaan. Tot slot zijn er vormen van beroepsuitoefening expliciet uitgezonderd, omdat ze te veel overlast voor de omgeving veroorzaken (detailhandel, prostitutie, horeca-activiteiten en beroepen die milieuoverlast veroorzaken).In de bestemming "Wonen" zijn woonwagens, woonschepen en bijvoorbeeld gevangenissen en asielzoekerscentra niet inbegrepen.

Garageboxen en/of parkeerschuren zijn op de verbeelding aangeduid met "garage" binnen de bestemming wonen. Naast het stallen van auto's is een beperkte opslag toegestaan, mits gerelateerd aan de woonfunctie. Wonen in garageboxen is niet toegestaan evenmin als bijvoorbeeld detailhandel, prostitutie en bedrijfsmatige activiteiten.

Daar waar binnen de bestemming Wonen tevens maatschappelijke functies zijn toegestaan is op de verbeelding de aanduiding maatschappelijk weergegeven. In de begrippenlijst onder 1.24 is aangegeven wat onder deze functies verstaan wordt.

Bebouwingsmogelijkheden

Op de verbeelding zijn binnen de bestemming "Wonen" bouwvlakken weergegeven waarbinnen het eigenlijke woongebouw met, daar waar mogelijk en gewenst, uitbreidingsmogelijkheden opgericht kunnen worden. Het hele bouwvlak mag worden bebouwd in de aangegeven bouw- en goothoogte en indien aangegeven conform het maximum aantal toegestane wooneenheden mits aan andere vereisten (bijvoorbeeld welstand) is voldaan.

Voor een groot deel van het bouwvlak geldt een bouwaanduiding 'bijgebouwen'. Dit betekent dat hier uitsluitend aan- en bijgebouwen zoals garages, schuren en beperkte uitbreidingen aan het woonhuis, zoals serres zijn toegestaan. De maximale bouwhoogte van de bijgebouwen is 3 meter, exclusief kap. De maximale bouwhoogte voor uitbreidingen aan het woonhuis is gelijk aan de hoogte van de begane-grondbouwlaag.

De overige gronden zijn bedoeld voor tuinen, opritten (buurt)groen, speelplekken, trottoirs en parkeerplaatsen ten behoeve van de woonfunctie.

Burgemeester en wethouders kunnen met een omgevingsvergunning toestaan dat buiten het bouwvlak wordt gebouwd waarbij een overschrijding is toegestaan tot maximaal 1 meter. Uitzondering vormen een aantal beeldbepalende locaties in het plangebied. Op de verbeelding zijn deze plekken aangegeven met een gevellijn. Het is de bedoeling dat de bebouwing binnen deze lijn blijft.