direct naar inhoud van 2.3 Ruimtelijke en functionele structuur
Plan: Tuin van Elden
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.761-0201

2.3 Ruimtelijke en functionele structuur

Het te ontwikkelen plangebied is gelegen aan de noordzijde van Elden tussen Rijksweg-West, Klapstraat, het Perenlaantje en park Westerveld. Het plangebied van ca. 11 ha betreft een grotendeels braakliggend terrein. De noordzijde wordt het plangebied begrensd door park Westerveld. Het ongeveer 11 ha grote park bestaat uit bos, boomgroepen, gazons en waterpartijen. Het park bestaat uit twee duidelijk te onderscheiden delen: een oudere, westelijke helft en een jong, oostelijk deel. Het park Westerveld werd in de negentiende eeuw door Baron van Voorst tot Voorst aangelegd als uitgestrekt park, compleet met wandelbos, moes- en siertuinen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.761-0201_0007.jpg"

Figuur 5: Luchtfoto van het plangebied met daarop nog de kassen van Intratuin


afbeelding "i_NL.IMRO.0202.761-0201_0008.jpg"

Figuur 6: Park Westerveld

De baron van Voorst tot Voorst had bovendien een opmerkelijke liefhebberij, hij kweekte en beschreef bijzondere perenrassen. Van elk perenras, (in totaal 80), werden in de tweede helft van de negentiende eeuw twee boompjes langs het Perenlaantje geplant. Hieraan herinnert nu nog het gerestaureerde Perenlaantje dat aan de oostzijde van het plangebied ligt. Dit laantje steekt vanaf Westerveld de brug over en loopt dan tussen de volkstuinen door om in de Klapstraat uit te komen.


afbeelding "i_NL.IMRO.0202.761-0201_0009.jpg"

Figuur 7: Het Perenlaatje gezien vanaf de Klapstraat

De Klapstraat verzorgde van oudsher de verbinding tussen de verspreid gelegen boerderijen en akkers die op de vruchtbare oeverwal lagen. Vanaf 1850 is het oorspronkelijke dorpslint steeds verder verdicht. Omdat de bebouwing in deze straat in verschillende decennia is gerealiseerd, is deze zeer divers van aard. Het straatbeeld wordt gekenmerkt door vrijstaande woningen die straatgericht zijn gepositioneerd. De panden variëren sterk in breedte en architectuur.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.761-0201_0010.jpg"

Figuur 8: Gevarieerd beeld van de Klapstraat

De Klapstraat komt in oostelijke richting uit op De Brink met de in de wederopbouwperiode vernieuwde pleinbebouwing en St. Lucaskerk. Ten noorden van deze kerk, aan de overzijde van de Rijksweg-West, ligt Huize Oosterveld met haar parkachtige tuinen. De Oosterveldse tuin grenst aan de oostzijde van het ontwikkelgebied en het bijbehorende weiland wordt in het plan geïntegreerd. Verder noordelijk in de Rijksweg-West wordt het plangebied begrensd door tuinen van aangelegen woningen met één of twee lagen met een kap.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.761-0201_0011.jpg"

Figuur 9: Huize Oosterveld

In de hoedanigheid van Intratuin bestond het plangebied voor circa 50 % uit verharding en bebouwing in de vorm van kassen. De kassen en overige opstallen zijn inmiddels gesloopt. Naast enkele puinresten is het plangebied op een enkele boom na braakliggend.