Plan: | Bestemmingsplan Parken Sonsbeek, Zijpendaal en Gulden Bodem 2011 |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0202.744-0201 |
Plannen tot herinrichting van de Sonsbeekweg.
Na afronding van het project Omsingeling Doorbroken in 2006 heeft de Sonsbeekweg meer dan voorheen een functie voor het doorgaande verkeer gekregen. Hierdoor is het verkeer op deze weg toegenomen en is het een drukke weg geworden. De inrichting van de Sonsbeekweg is hier echter niet op afgestemd. Zo kent de weg nu nog aanliggende in plaats van gescheiden fietspaden. Hierdoor is de huidige situatie vooral gevaarlijk voor de fietser. Deze gevaarlijke situatie wordt nog versterkt door een helling van noord naar zuid aan de zijde van het Sonsbeekpark.
Er bestaan al langere tijd plannen voor herinrichting om de Sonsbeekweg om de doorstroom van het verkeer op deze weg te verbeteren en om de veiligheid voor de fietsers langs deze weg te verbeteren.
Bij de herinrichting van deze weg zal niet alleen meer ruimte worden gegeven aan de fietser maar ook voor de voetganger zal de situatie worden verbeterd.
De herinrichting heeft onder andere tot gevolg dat een vrijliggend fietspad wordt aangelegd dat voor een zeer gering deel komt te liggen in het gebied dat in het geldende bestemmingsplan is bestemd als park. Om de plannen te realiseren moet dus één meter van dit park bij de weg worden betrokken. Het hekwerk kan dan één meter naar achteren worden verplaatst.
Ruimtelijk en verkeerskundig zijn er opgaven die bij een zo goed mogelijke inrichting in acht worden genomen:
Ruimtelijke opgaven:
- respect voor de rand van het park;
- de zorg voor een goede verhouding tussen gevelwand, verharding en park;
- de zorg voor een goede samenhang met de recentelijk heringerichte Zijpendaalseweg. Zo komt er een hoogwaardig profiel met eenzelfde rand als langs de Zijpendaalsweg;
- de zorg voor een éénduidig lengteprofiel;
Verkeerskundige opgaven:
- handhaving van het profiel aan de gevelzijde;
- optimalisering van alle rijstroken;
- inpassing van het parkeren aan beide zijden van de Sonsbeekweg.
Consequenties voor dit bestemmingsplan.
De plannen voor de aanleg van het fietspad betekenen voor dit bestemmingsplan een geringe aanpassing van de grenzen tussen de bestemmingen "Groen-park" en "Verkeer-wegverkeer". Deze grens is één meter in noordwestelijke richting opgeschoven waardoor de voorgenomen aanleg van het fietspad binnen de bestemming "verkeer-wegverkeer" komt te liggen. Het voetpad valt hier buiten omdat dit pad binnen de bestemming "Groen-park" kan worden gerealiserd.
Consequenties voor het Rijksmonument.
Bovengenoemde aanpassing betreft een wijziging van een bestemming die is gelegen binnen het park Sonsbeek. Het park betreft een Rijksmonument. Dit betekent dat de aanpassing tevens een wijziging van een monument betreft. Wijzigingen aan een monument zijn vergunningplichting. Daarom moet hiervoor een aanvraag om een vergunning op grond van de Monumentenwet worden ingediend.
Over de aanvraag zal niet eerder kunnen worden beslist dan nadat het bestemmingsplan de gehele procedure heeft doorlopen (vaststelling en daarna in werking).
Over de aanvraag, die inmiddels is ingediend, is overleg gaande met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) die over de aanvraag zal beslissen.
Consequenties voor het beschermd stadsgezicht.
De plannen verdragen zich met de toekomstige aanwijzing van het gebied als beschermd stadsgezicht. De monumentale gevelwand aan het park Sonsbeek wordt intact gelaten. Het profiel is gebaseerd op de huidige situatie. Tegen de parkrand wordt de boombeplanting spaarzaam gehouden waardoor het zicht op het park vrij blijft. De voortuinen langs de Sonsbeekweg blijven hun begrenzing door ijzeren hekwerken behouden.