direct naar inhoud van 4.2 Beschermd stadsgezicht
Plan: Bestemmingsplan Parken Sonsbeek, Zijpendaal en Gulden Bodem 2011
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.744-0201

4.2 Beschermd stadsgezicht

Het Rijk (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) kan op grond van de Monumentenwet 1988 stads- en dorpsgezichten aanwijzen of zo'n aanwijzing weer intrekken. De aanwijzing verplicht de gemeenteraad tot de vaststelling van een beschermend bestemmingsplan. Indien reeds een bestemmingsplan vigeert kan worden bepaald in hoeverre het wordt aangemerkt als beschermend plan.

Het park Sonsbeek en een groot deel van het park Zijpendaal zijn door de gemeente aangemerkt als beschermd stadsgezicht. Ook het Rijk kan op grond van de Monumentenwet 1988 (hoofdstuk IV art. 35 e.v.) stads- en dorpsgezichten aanwijzen of zo'n aanwijzing weer intrekken.


Ten aanzien van de parken Sonsbeek, Zijpendaal en De Gulden Bodem met de voornamelijk rond 1900 gerealiseerde bebouwing aan en nabij de Apeldoornseweg, de Sonsbeekweg en de Zijpendaalseweg, zoals weergegeven in de beschermde stadsgezichtenkaart, is het voorstel gedaan deze gebieden tevens aan te wijzen als Rijks beschermd stadsgezicht. In een rapport van het Gelders Genootschap van januari 1998 is het voorstel tot aanwijzing nader toegelicht.

De begrenzing van deze door het Rijk aan te wijzen gebieden, inclusief de deelgebieden Gulden Bodem, Zypendaal en Sonsbeek, is met een groene kleur op een kaart hiernaast weergegeven. Ter vergelijking is hierop geblokt ook het plangebied van dit bestemmingsplan weergegeven.

Wanneer de groene gebieden door het Rijk als beschermd stadsgezicht wordt aangewezen betekent dit dat in deze gebieden zo min mogelijk aantastingen plaats mogen vinden. Behoud van het aanwezige historische karakter is uitgangspunt. De cultuurhistorische waarde mag niet vernietigd of anderszins onherkenbaar gemaakt worden. Waardevolle objecten en complexen binnen deze gebieden dienen beschermd en duurzaam beheerd te worden.

Daarnaast bevinden zich in de te beschermen gebieden (historische) objecten en complexen, die geen kwalificatie hebben gekregen. Sloop en vervangende nieuwbouw zijn bij deze laatste categorie mogelijk, maar hieraan zullen in het kader van de bescherming duidelijk omschreven voorwaarden verbonden worden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.744-0201_0003.jpg"