direct naar inhoud van 1.3 Opzet bestemmingsplan
Plan: Bestemmingsplan Parken Sonsbeek, Zijpendaal en Gulden Bodem 2011
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.744-0201

1.3 Opzet bestemmingsplan

Een bestemmingsplan bestaat uit een kaart en regels en gaat vergezeld van een toelichting. Op de kaart zijn de bestemmingen door middel van kleuren en tekens aangegeven. De regels bevatten de materiƫle inhoud van de bestemmingen. Deze bestemmingsplanonderdelen vormen samen het juridische toetsingskader voor ruimtelijke en functionele ontwikkelingen in het plangebied.

De toelichting bevat met name de aan het plan ten grondslag liggende gedachten.

Dit plan is conform de Wro vormgegeven volgens de SVBP (Standaard Vergelijkingen Bestemmingsplannen) 2008. Het SVBP geeft voorschriften over inrichting van de kaart (kleuren en tekens) en de opbouw van de regels.

Met de bestemmingsomschrijvingen is er rekening mee gehouden dat het plangebied gezien wordt als het meest waardevolle groenbezit van de gemeente Arnhem. Het plangebied vormt een groene wig die tot het centrum van Arnhem doordringt en in verbinding staat met het Veluwemassief.

Het ruimtelijk beleid is gericht op het behoud en waar nodig verbetering van het gebied. Dit betekent een instandhouding van cultuurhistorische, landschappelijke en natuurwetenschappelijke waarden. Voor het behoud van de bijzondere waarden en van de monumentale waarden worden een adequaat beheer en terughoudendheid bij de aanpassing van de bestaande recreatieve voorzieningen als voorwaarden gesteld.

In gebieden waar sprake is van een aanwijzing tot beschermd stadsgezicht wordt normaliter er voor gekozen om de bescherming van de cultuurhistorische waarden vorm te geven op een cultuurhistorische waardenkaart. In dit bestemmingsplan waar sprake is van een voornemen om tot zo'n aanwijzing over te gaan is er voor gekozen om de bescherming van de cultuurhistorische waarden vorm te geven door opname van een omgevingsvergunningstelsel in de regels.Het merendeel van de bestemmingen lenen zich namelijk rechtstreeks tot deze vorm van bescherming. Waar dit niet het geval is (bij de bestemmingen "Agrarisch" en "Recreatie") is een functieaanduiding "landschapswaarden" toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de bestaande kwaliteiten van de gebieden die deze aanduiding hebben gekregen ook via een omgevingsvergunningstelsel beschermd worden.