direct naar inhoud van 6.11 Relaties met de omgeving
Plan: Bestemmingsplan Schuytgraaf 2011
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.719-0501

6.11 Relaties met de omgeving

6.11.1 Algemeen

Het plangebied wordt door de spoorlijn Arnhem-Nijmegen gescheiden van het bestaande Arnhem Zuid. Daardoor is niet te voorkomen dat de wijk Schuytgraaf ruimtelijk sterk gescheiden blijft van de andere wijken in Arnhem Zuid. Uiteraard worden er wel verschillende relaties met de bestaande wijken tot stand gebracht, met name verkeersrelaties (auto, openbaar vervoer en fiets), die overwegend zullen worden onderhouden via de Metamorfosenallee als hoofdtoegang van de wijk Schuytgraaf in het verlengde van de Burgemeester Matsersingel. Voor het langzaam verkeer worden daarnaast op enkele andere punten onderdoorgangen met de spoorlijn gerealiseerd. In het zuiden van het plangebied, ter hoogte van de weg De Laar, is de kruising met de spoorlijn reeds uitgevoerd.

In ruimtelijke en functionele zin zal het treinstation Arnhem Zuid een belangrijk knooppunt vormen tussen de bestaande wijken en de nieuwe wijk Schuytgraaf. Rondom het station kunnen kantoren en diverse centrumfuncties tot ontwikkeling komen, zowel binnen Schuytgraaf als aan de randen van de bestaande wijken.

Het plangebied vormde tot dusver een groen uitloopgebied voor de bestaande wijken, dat zich goed leende voor het maken van attractieve fietstochtjes langs de Rijn en naar de woonkernen in de Overbetuwe. De wijk Schuytgraaf kan een gedeelte van die uitloopfunctie overnemen, door de aanleg van een gevarieerde aaneengesloten groenstructuur die zich goed leent voor recreatief gebruik. Voor fietsende recreanten uit de bestaande wijken zal het buitengebied op een attractieve wijze via deze groenstructuur bereikbaar blijven. De keuze voor een groene opzet van de wijk Schuytgraaf is dan ook mede in het belang van de attractiviteit van de bestaande wijken in Arnhem Zuid.

Voor bewoners van de wijk Schuytgraaf is het open landschap nooit ver weg. Via de groene parkstroken die de wijk dooraderen worden aantrekkelijke relaties gelegd met het attractieve omringende landschap. In en langs deze groenstructuur worden fiets- en wandelpaden aangelegd die direct aansluiting geven op bestaande en geprojecteerde recreatieve routes in de omgeving (zie afbeelding 12).

In de Visie op de doorontwikkeling van het Masterplan Schuytgraaf wordt ingegaan op de mogelijkheden de relaties met de omgeving te versterken. De visie maakt kenbaar dat de positie van Schuytgraaf in de stad en regio moet worden geaccentueerd. Schuytgraaf is niet alleen een woonwijk van Arnhem, maar is bovendien een passtuk in het mozaïek van de regio die zich uitstrekt van de Veluwe tot het Rijk van Nijmegen. Een regio die uit landschappelijk oogpunt kansen biedt om op in te spelen. Dit levert een nieuwe kwaliteit voor Schuytgraaf en de stad. De visie stelt vast dat Schuytgraaf nog niet af is en dat er naast de lopende uitwerking van het Masterplan, er kansen liggen om na te gaan hoe in het kader van de doorontwikkeling van het Masterplan een extra kwaliteitsslag kan worden gemaakt. De verbinding met Park Lingezegen is een voorbeeld van een dergelijke kwaliteitsslag.

6.11.2 Verkeersgevolgen voor Arnhem Zuid

De realisering van de wijk Schuytgraaf, de Metamorfosenallee als hoofdontsluitingsweg van de wijk en het station Arnhem Zuid hebben gevolgen voor de bestaande wijken in Arnhem Zuid, met name voor de wijken De Laar en Elderveld. Deze ontwikkelingen leiden onvermijdelijk tot een intensivering van het ruimtegebruik, en tot een toename van de geluids- en milieubelasting in de omgeving. Dit is inherent aan het proces van voortgaande verstedelijking van het Arnhemse grondgebied.

De verkeersstroom van, naar en door Schuytgraaf heeft een toename van verkeer in Arnhem Zuid tot gevolg; in verband met de gespreide herkomst en bestemming van dat verkeer zal dat op diverse plaatsen in Arnhem Zuid merkbaar zijn. Het grootste deel van het verkeer wordt afgewikkeld via de Metamorfosenallee en Burgemeester Matser¬singel. Doordat het profiel van de Burgemeester Matsersingel aangepast is en de kruispunten een andere vormgeving hebben, is de capaciteit van de Burgemeester Matsersingel toereikend voor de afwikkeling van het verkeer tot aan het eind van de planperiode van dit bestemmingsplan. Hierdoor zal de hoeveelheid sluipverkeer door de wijken naar verwachting beperkt blijven. Waar de omvang van het sluipverkeer toch sterk blijkt toe te nemen zullen in overleg met de wijkbewoners nader te bepalen (verkeerstechnische) maatregelen worden genomen om dit sluipverkeer tegen te gaan.

Het beleid is er derhalve op gericht om de verkeersstroom van en naar Schuytgraaf door Arnhem Zuid zoveel mogelijk via de Burgemeester Matsersingel af te wikkelen. Daar is deze weg ook voor bedoeld, de Burgemeester Matsersingel maakt geen deel uit van een woongebied. De weg staat in het regionale verkeersbeleid aangegeven als een hoofdweg, een weg met een duidelijke verkeersfunctie. Hiermee is rekening gehouden bij de inrichting van het wegprofiel en bij het situeren van bebouwing nabij deze weg.

Om de geluidsbelasting van woningen en andere geluidgevoelige bebouwing te beperken zijn langs de Burgemeester Matsersingel geluidsafschermende voorzieningen gerealiseerd in de vorm van geluidsschermen. Hierdoor wordt de geluidsbelasting van alle woningen in de nabijheid van de Burgemeester Matsersingel gereduceerd tot op of onder de wettelijke voorkeursgrenswaarde.

Om de barrièrewerking voor fietsers en voetgangers van de Burgemeester Matsersingel te verminderen zijn bij de kruispunten met de Hollandweg/Brabantweg en de Batavierenweg tunneltjes voor het langzaam verkeer aangelegd.

6.11.3 Bouwverkeer

Het ligt niet in de bedoeling om de Drielsedijk , Achterstraat en 't Vlot te gebruiken als route voor het bouwverkeer. De hoofdroutes voor het bouwverkeer zullen lopen via de N837 en de Burgemeester Matsersingel en zullen vervolgens in het plangebied worden afgewikkeld. De inmiddels in het plangebied aanwezige infrastructuur maakt afwikkeling van het bouwverkeer in het plangebied goed mogelijk.