Plan: | Bestemmingsplan Schuytgraaf 2011 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0202.719-0501 |
• Programma
In Schuytgraaf worden naast woningen, winkels en kantoren ook de noodzakelijke voorzieningen als scholen, sociaal-medische en sociaal-culturele voorzieningen gerealiseerd.
Uitgegaan wordt van realisering van een grote diversiteit aan voorzieningen in Schuytgraaf.
• Uitgangspunten
Voor de te realiseren wijk-welzijnsvoorzieningen geldt als uitgangspunt dat de voorzieningen centraal in een wijk worden geconcentreerd, als een ontmoetingsplaats voor jong en oud, open en bereikbaar van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Daarbinnen hebben voorzieningen hun eigen gezicht, maar zijn op een zodanige manier gezamenlijk gesitueerd dat er efficiënt van de gezamenlijke ruimte gebruik gemaakt kan worden. Dat komt de herkenbaarheid, de eigen identiteit en de sociale veiligheid ten goede. Voorzieningen zijn waar nodig op elkaar afgestemd en de gebouwensituatie is zodanig dat aanpassing van ruimten aan wijkontwikkeling op een redelijke manier te doen is. De voorzieningen zijn zodanig gesitueerd dat ze optimaal bereikbaar zijn voor de bewoners.
• Integratie
Uitgaande van een integrale benadering dienen de wijk-welzijnsvoorzieningen gecombineerd geplaatst te worden met onderwijs locatie voorzieningen en winkels zodat het creëren van een centrum van de wijk versterkt wordt. Voorzieningen dienen daadwerkelijk als middelpunt van de wijk te worden opgezet.
• Tijdelijke voorzieningen
Tijdens de aanleg van de woonwijk zullen er tijdelijke voorzieningen noodzakelijk zijn. Per periode zullen deze voorzieningen aangepast worden en dus ook verschillend zijn.
De tendens in de gezondheidszorg is dat er steeds meer zorgverlening in de thuissituatie wordt verleend. De nadruk komt steeds meer te liggen op de eerstelijnszorg en de thuiszorg. Het is dan ook belangrijk dat er een goed netwerk van huisartsen is. Het ligt voor de hand om de andere eerstelijnsvoorzieningen rond de huisartsen te organiseren. Het verdient aanbeveling om de praktijken van verschillende beroeps¬beoefenaren dicht in elkaars omgeving te situeren dan wel in dezelfde accommodatie, een gezondheidscentrum. In een gezondheidscentrum kunnen huisartsen, consultatie¬bureau, verloskundige, maatschappelijk werk en fysiotherapeuten een plaats vinden. Deze clustering moet samenwerking bevorderen en de kwaliteit van de dienstverlening verhogen. Daarnaast blijft het mogelijk dat individuele beroepsbeoefenaren kiezen voor vrije vestiging in Schuytgraaf. Gezien het aantal benodigde artsen, tandartsen, fysiotherapeuten en dergelijken is deze differentiatie ook mogelijk. Op basis van een toekomstig inwonersaantal van 16.000 is de te verwachten capaciteit van eerstelijnsvoorzieningen namelijk als volgt:
discipline aantal cliënten aantal praktijken
huisarts 2.200-2.400 7
tandarts 3.000-4.000 5
verloskundige 10.000 2
fysiotherapeut 3.000 5
logopedist 5.000-6.000 3
maatschappelijk werker 5.000-6.000 3
apotheker 10.000 2
In centrumveld 15 komt een gezondheidscentrum. Deze ligt centraal in Schuytgraaf, wat ook het verzorgingsgebied voor het gezondheidscentrum zal zijn. Om de bereikbaarheid en de toegankelijkheid te bevorderen ligt het gezondheidscentrum centraal ten opzichte van het verzorgingsgebied. Daarnaast ligt het voor de hand dat het gezondheidscentrum in de nabijheid van andere voorzieningen gesitueerd is, zoals het steunpunt voor ouderen, het wijkcentrum en dergelijke.
Wat betreft de ouderenzorg is het beleid erop gericht dat mensen, indien ze dit wensen, zoveel mogelijk in de eigen vertrouwde omgeving gehuisvest kunnen blijven. Het aanpasbaar bouwen van woningen en de eerder genoemde steunpunten voor ouderen leveren hier een bijdrage aan.
• Aandachtspunten
De ontwikkelingen in de gezondheidszorg gaan snel: wat nu actueel is kan over vijftien jaar weer achterhaald zijn. Met flexibele voorzieningen kunnen de accommodaties worden aangepast aan de veranderingen in de bevolkingssamenstelling en de vraag naar voorzieningen. De planning van de voorzieningen dient zorgvuldig te worden afgestemd op de woningbouwplanning zodat er steeds voldoende zorg vanuit de nieuwe wijk geboden kan worden.
In het kader van de herijking van het ruimtegebruik en de grondexploitatie is ook de in het vigerende bestemmingsplan Schuytgraaf vastgelegde ruimte voor maatschappe¬lijke voorzieningen gecontroleerd. Daarbij is geconcludeerd dat er naar verwachting behoefte is aan meer ruimte voor maatschappelijke voorzieningen (waaronder scholen) in de woonvelden dan het plan mogelijk maakt. Daarom is een groter grondoppervlak gereserveerd voor maatschappelijke voorzieningen.
De maximale oppervlakte voor maatschappelijk in de woonvelden van 9.000 m2 wordt vervangen door een maximum van 25.000 m2 bruto vloeroppervlak. De maximale oppervlakte voor maatschappelijk in de centrumvelden van 17.500 m2 wordt vervangen door een maximum van 27.000 m2 bruto vloeroppervlak.