direct naar inhoud van 3.4 Stadsregio Arnhem Nijmegen
Plan: Bestemmingsplan Schuytgraaf 2011
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.719-0501

3.4 Stadsregio Arnhem Nijmegen

3.4.1 Algemeen

De Stadsregio Arnhem Nijmegen, voorheen het Knooppunt Arnhem-Nijmegen (KAN) moet zich kunnen ontwikkelen tot nationaal en internationaal concurrerend kerngebied voor economische en ruimtelijke ontwikkeling.

De ontwikkeling van de stadsregio is dus gericht op de stedelijke functie van beide steden en op meer ruimtelijke samenhang, door integratie van oost-west gerichte land-schapsstructuren en noord-zuid gerichte ruimtelijk-functionele verbindings-structuren.

De samenstellende delen van het knooppunt moeten hun eigen karakter behouden en versterken door het benutten van specifieke geografische, landschappelijke en ruimtelijk-structurele en functionele eigenschappen en grote potenties (een unieke combinatie van een strategische ligging, een samenballing van economisch kansrijke activiteiten in grootstedelijke milieus en de ligging van de stedelijke kernen in een zeer fraaie, afwisselende landelijke omgeving).

3.4.2 Duurzaam Bouwen Convenant KAN 2000

Voor de wijk Schuytgraaf is het Duurzaam bouwen Convenant KAN 2000 van toepassing. Met dit convenant, dat onder andere de gemeente Arnhem in juni 1997 met het KAN heeft gesloten, beogen partijen een uniformiteit in aanpak en toepassing van het Duurzaam Bouwen in het KAN in alle fasen en schaalniveaus van het bouwproces en in alle sectoren van de bouwnijverheid te bewerkstelligen en te versnellen. In het convenant zijn afspraken vastgelegd met betrekking tot een minimum kwaliteitsniveau van het duurzaam bouwen in het KAN en met betrekking tot de wijze waarop deze afspraken in de praktijk van het bouwen kunnen worden gerealiseerd.

Het Convenant Duurzaam Bouwen richt zich met name op twee concrete pakketten van maatregelen:

  • op woningbouwniveau wordt aangesloten bij de landelijke afspraken: het landelijk pakket 'Duurzaam Bouwen Nationaal Pakket Woningbouw 1996';
  • voor duurzame inrichting van locaties is het Pakket Duurzame Stedenbouw in het KAN opgesteld, gebaseerd op de brochures van de VNG en het ministerie van VROM. Het pakket is een handreiking, een overzicht van uitgangspunten, om locaties zo duurzaam mogelijk in te richten.

De gemeente Arnhem is bezig een overstap te maken van het Convenant Duurzaam Bouwen naar een beleid waarbij het systeem GPR-gebouw wordt gehanteerd. Met dit systeem wordt op dit moment op basis van vrijwilligheid ervaring opgedaan. Voor de wijk Schuytgraaf geldt dat op basis van de gemaakte afspraken het Convenant Duurzaam Bouwen voor de ontwikkelende partijen het uitgangspunt blijft. Ontwikkelende partijen en de gemeente kunnen echter op basis van vrijwilligheid nadere afspraken maken.

3.4.3 Regionaal Plan 2005-2020

Het Regionaal Plan 2005-2020 van de Stadsregio Arnhem Nijmegen vormt het richtinggevend kader voor de Stadsregio Arnhem Nijmegen op het gebied van ruimte, economie, natuur, mobiliteit en culturele- en sociale ontwikkelingen. Met het Regionaal Plan 2005-2020 wil de stadsregio werken aan een aantrekkelijke, bereikbare en internationaal concurrerende regio. Het doel is bewoners, bedrijven en bezoekers aan de regio te binden door het creƫren van een aantrekkelijk woon- en werkklimaat.

In het Regionaal Plan 2005-2020 kiest de stadsregio voor herstructurering, herontwikkeling en transformatie van de bestaande ruimte. Dit in tegenstelling tot het vorige regionale structuurplan, dat vooral gericht was op uitbreidingen, nieuwe infrastructuur en nieuwe bedrijventerreinen. Met het Regionaal Plan 2005-2020 zet de stadsregio in op het gezamenlijk uitvoeren van tien strategische projecten die van groot belang zijn voor de ontwikkeling van de regio. In het Regionaal Plan 2005-2020 zijn ook parkeernormen vastgelegd.

Als afbeelding 3 is in deze toelichting een fragment van de kaart van het Regionaal Plan 2005-2020 opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.719-0501_0003.png"

Afbeelding 3

Regionaal Plan 2005-2020

3.4.4 Nota Mobiliteit

Voor de Stadsregio Arnhem Nijmegen is in 2007 de Regionale Nota Mobiliteit vastgesteld. Op rijksniveau bestaat de Nota Mobiliteit, die gebaseerd is op de Nota Ruimte. Op regionaal niveau is de Regionale Nota Mobiliteit een uitwerking van het regionaal plan en een doorvertaling van de Nota Mobiliteit. De Regionale Nota Mobiliteit is het inhoudelijke en financiƫle kader met betrekking tot mobiliteit in de Stadsregio Arnhem Nijmegen, voor de periode tot en met 2020. De nota is een visie op basis van hoofdkeuzes, die verder worden (of al zijn) uitgewerkt in de verschillende beleidsonderdelen (bijv. fiets, openbaar vervoer, verkeersveiligheid). Met de Regionale Nota Mobiliteit kiest de Stadsregio Arnhem Nijmegen nadrukkelijk voor interne bereikbaarheid.

Er wordt in deze nota nadrukkelijk gekozen voor de interne bereikbaarheid van de stadsregio. De meerwaarde van het hoogwaardig openbaar vervoerssysteem moet verder worden benut: daar is nog capaciteit om de groei op te vangen. Deze meerwaarde komt tot stand door afstemming op en verknoping met andere netwerken: auto, fiets en bus/trein. De stadsregio legt het accent bij het vergemakkelijken van de overstap van bus op trein, maar ook van fiets en auto naar openbaar vervoer (P&R en fietsenstallingen). Het fietsbeleid richt zich uitsluitend op het afronden van het regionale fietsroutenetwerk en op een betere aansluiting van fiets op openbaar vervoer met het oog het versterken van de ketenmobiliteit. In 2010 heeft de Stadsregio de 'Fietsvisie Stadsregio Arnhem Nijmegen' vastgesteld. Hierin zet de regio sterk in op de vormgeving van snelfietsroutes tussen de belangrijkste kernen. De route vanuit Schuytgraaf via station Arnhem Zuid en de Kroonse Wal takt aan op de snelfietsroute Arnhem-Nijmegen (Rijnwaalpad: in voorbereiding).

De wijk Schuytgraaf speelt met de realisatie van het treinstation Arnhem Zuid en de aanleg van hoogwaardige fietsroutes hierbij een belangrijke rol. Daarnaast wordt de wijk aangesloten op het systeem voor de trolleybus. Bovendien is met de aanleg van de provinciale weg N837 voorzien in een belangrijke verbinding tussen A325 en de A50. De verbindingsweg loopt via de Metamorfosenallee in het verlengde van de Burgemeester Matsersingel door het plangebied. Door de realisatie van deze weg wordt bovendien de Drielse Rijndijk van veel ongewenst doorgaand verkeer ontlast.

3.4.5 Regionaal Volkshuisvestingsplan

Het regionale Volkshuisvestingplan is gebaseerd op het KAN-woningmarktonderzoek uit 1995. Inmiddels is er een update. Het Regionaal Volkshuisvestingsplan is ingebed in het beleid van de stadsregio Arnhem Nijmegen als uitwerking van het Regionaal Structuurplan 2015. Voor Schuytgraaf is het volgende van belang: het knooppunt Arnhem-Nijmegen heeft zich in het VINEX-convenant verbonden aan een ambitieuze bouwopgave, de bouwopgave is bedoeld om de woningtekorten in regionaal verband te compenseren. Het KAN-Woningmarktonderzoek (1995) geeft inzicht in deze tekorten. Het geeft aan dat de wijze waarop de woningbouwplannen over de gemeenten zijn verdeeld niet overeenkomt met de consumenten voorkeur. Een beleidsinspanning is noodzakelijk om eerste woonvoorkeuren van woningzoekenden af te leiden naar andere deelgebieden. Dit stelt eisen aan de woonruimteverdeling. Deze dient wervend te zijn, waarbij de toegankelijkheid van de regionale markt voor woningzoekenden een voorwaarde is. Duidelijk is ook dat er een tekort is aan goedkope woonruimte voor de laagste inkomensgroepen. De oplossing voor het huisvesten van de zogenaamde primaire doelgroep zal door de beperkte bouwmogelijkheden in het goedkope segment in belangrijke mate gezocht moeten worden in de bestaande woningvoorraad. Over de omvang en de ontwikkeling van het segment bestaande goedkope woningen dienen, ook gezien de plannen voor sloop, nieuwbouw of verkoop in de bestaande huurvoorraad, nadere afspraken gemaakt te worden. De noodzaak tot beleid geldt ook voor andere woningbouwsegmenten. Afstemming op regionaal niveau ten aanzien van de differentiatie en fasering van bouwplannen is een voorwaarde voor het voorkomen van onnodige marktrisico's en stagnatie op lokaal niveau. Tevens is afstemming cruciaal om een woningvoorraad te realiseren die in alle opzichten voldoet aan de woningvraag in de regio.

3.4.6 Detailhandelsstructuurvisie

De Detailhandelsstructuurvisie is een van de bouwstenen van het Regionaal Structuurplan 2015. Het beschrijft de huidige detailhandelsstructuur in de stadsregio Arnhem Nijmegen, de marktruimte voor uitbreidingen en de meest gewenste ontwikkelingen. Daarnaast gaat deze visie in op de meest wenselijke inpassing van grootschalige detailhandel in de (toekomstige) detailhandelsstructuur

3.4.7 Landschapsontwikkelingsplan KAN

Het landschapsontwikkelingsplan is een belangrijke bouwsteen geweest voor het Regionale Structuurplan. Het plan geeft een visie op de toekomstige landschappelijke kwaliteit van de regio. Daarbij wordt de regiospecifieke verscheidenheid verder uitgebouwd. Het benadrukt bestaande landschappelijke kwaliteiten van de Veluwe en het Rijk van Nijmegen en de uiterwaarden, maar voegt voor de huidige en nieuwe bewoners van de Over-Betuwe een belangrijke recreatieve en ecologische waarde toe aan hun leefomgeving. Daarnaast zet het een koers uit voor de realisatie.

Belangrijke onderdelen van het plan voor Arnhem Zuid zijn het realiseren van de ecologische hoofdstructuur langs de rivieren en het realiseren van een regionaal parkgebied in de Over Betuwe.

Dit nieuwe parkgebied, zo'n 800 hectare groot, is een investering in het landschap van de toekomst. Het is de enige ruime verbinding tussen open Nederlandse rivierenlandschap en de Noord-Duitse laagvlakte. Voor de huidige en nieuwe bewoners van de Over Betuwe voegt het een belangrijke recreatieve en ecologische waarde toe aan hun leefomgeving. Dit gebied is inmiddels door het rijk aangewezen als strategisch groenproject.

Het regionale parkgebied zal een belangrijke functie vervullen voor de recreatie dichtbij huis, voor retentie en buffering van water en voor natuurbouw. In de ecologische structuur vormt het de basis voor de regionale ecologische structuur en daarmee een ondersteuning/versterking van de Ecologische Hoofdstructuur langs de rivieren. Door middel van groenstructuren van formaat, waarin de ontwikkeling van bos, graslanden, water en moerasgebieden, recreatieve functies en routes zijn voorzien, worden verbindingen gelegd met Arnhem Zuid, Schuytgraaf en de Waalsprong.

Bij de detaillering van de nu voorgestelde plannen zal een zonering voor de recreatieve- en ecologische functies moeten worden uitgewerkt en afgestemd met de omgeving.