Plan: | Bestemmingsplan Schuytgraaf 2011 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0202.719-0301 |
Onder meer met het oog op het terugdringen van de CO2-uitstoot is het beleid gericht op het reduceren van het gebruik van fossiele energie-bronnen en het vergroten van het aandeel van duurzame bronnen (zon, wind, water, e.d.) in de energievoorziening.
De hierop gerichte maatregelen uit het Pakket duurzame stedenbouw omvatten het volgende (met nummerverwijzing):
B05 benut de mogelijkheden van zonne-energie optimaal;
B06 compact en beschut bouwen;
B07 benut mogelijkheden van duurzame energiebronnen optimaal;
A08 pas doelmatige energiesystemen toe;
B08 stel een energieplan op (bij meer dan 300 woningen).
In het Arnhems MilieubeleidsPlan II (juli 1997) is vastgelegd dat de gemeente onder andere zal streven naar een halvering van de CO2-uitstoot voor de gehele stad Arnhem in de periode van 1990 tot 2010. Op basis hiervan zijn de beleids¬voornemens voor Schuytgraaf vertaald in de volgende doelstellingen:
De energiebehoefte van woningen wordt benaderd met de volgende strategie:
De volgende middelen zullen worden ingezet om de gestelde doelen te bereiken:
De keuze voor een of meerdere duurzame energiebronnen wordt gemaakt in het door de gemeenteraad vast te stellen plan voor de energiestructuur. In paragraaf 6.8.3 wordt daar op ingegaan.
De realisering van een warmte-kracht-centrale is in dit bestemmingsplan mogelijk gemaakt; een daartoe strekkende aanduiding is op de verbeelding aangegeven in het uiterste noorden van veld 6, en in de regels zijn daartoe strekkende bepalingen opgenomen. Op de aangegeven locatie kan voldoende afstand tot woningen in acht worden genomen. Per 400 aan te sluiten woningen zal een warmtedistributiestation nodig zijn met een oppervlakte van maximaal 100 m2 en een bouwhoogte van maximaal 2,5 meter.
De bouw van kleinschalige warmtekrachtcentrales en/of warmtepompen bij rijenwoningen is voorzien in de regels waar per 5 à 10 woningen de bouw van een ketelhuis met een oppervlakte van maximaal 10 m2 is mogelijk gemaakt.
Een groot aantal partijen is nodig om de energiehuishouding goed in te richten. De gemeente Arnhem zal de regierol op zich nemen om de realisatie van de doelstellingen voor de energiehuishouding van Schuytgraaf te waarborgen.
Anticiperend op de (ontwerp) AMvB-VINEX en de beleidsdoelen wil de gemeente Arnhem een besluitvormingstraject ingaan om te bepalen welke energievoorziening in Schuytgraaf zal worden toegepast en door wie deze zal worden geleverd en geëxploiteerd. Daartoe zal een plan voor de energiestructuur worden opgesteld. Gelet op de planperiode voor Schuytgraaf kan het opstellen van ruimtelijke deelplannen voor de energiestructuur daarbij aan de orde zijn.
(Energie-)bedrijven zullen worden uitgenodigd om daarvoor aanbiedingen te doen. Het programma van eisen voor deze aanbiedingen zal onder meer gebaseerd zijn op de inhoud van deze paragraaf 6.8.
De gemeenteraad zal uiteindelijk de definitieve keuze maken ten aanzien van de energievoorziening.
Verdere doorwerking van de zorg voor energie is gewaarborgd door de bouwplantoetsing, zoals die in paragraaf 6.8 is opgenomen. Doorwerking in deze zin is ook nodig omdat alle partijen, tot de bewoners van het toekomstige Schuytgraaf toe, betrokken zijn bij de realisering van de doelstellingen op dit vlak.