Plan: | Bestemmingsplan Schuytgraaf 2011 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0202.719-0301 |
Het ruimtelijke ontwerp is in principe opgebouwd uit drie typen bebouwd gebied en twee typen onbebouwd gebied, die in een zodanige relatie tot elkaar liggen, dat twee aangrenzende gebieden in beginsel nooit van hetzelfde type zijn. In het bebouwde gebied worden verschillende 'velden' onderscheiden, met hoge dichtheid (meer dan 45 woningen per hectare), met middelhoge dichtheid (tussen de 30 en 45 woningen per hectare) en met lage dichtheid (onder 30 woningen per hectarea). De velden 1a, 1b, 2+3noord, 5, 7, 8, 14, 16, 20, 23, 26, en 27 kennen een lage dichtheid. De velden 2+3zuid, 4, 6, 9, 10, 12, 17a, 21, 22, 24, 25 een middelhoge dichtheid en de velden 11, 13, 15, 17b, 18 en 19 een hoge dichtheid. Het onbebouwde gebied wordt in verband met de gewenste doorzichten en ecologische structuren ingericht met open ruimte (gras, water), en in contrast daarmee plaatselijk als dichte ruimten met bosaanplant. Dit principe draagt sterk bij aan goede oriëntatie¬mogelijkheden.
Het gebied met de hoogste dichtheid is gesitueerd bij het station Arnhem Zuid op de kruising van de Metamorfosenallee en de spoorbaan (de rode velden). Hier wordt het merendeel van de gestapelde woningen, kantoren en voorzieningen gerealiseerd. Ook veld 17b kent een dichtheid die correspondeert met de hoogste dichtheid. In de gebieden van middelhoge dichtheid (de oranje velden) worden grondgebonden woningen (overwegend rijenbebouwing) gebouwd met een laag percentage gestapelde woningen.
De gebieden met lage dichtheid worden bebouwd met grondgebonden woningen (vrijstaand, twee-onder-één-kap, en in beperkte mate rijenwoningen) en met enkele blokjes gestapelde woningen in het groen.
Het oorspronkelijke concept van het ruimtelijke ontwerp ging uit van het oorspronkelijke landschap. Hieruit is de hoofdplanstructuur ontworpen. De hoofdplanstructuur vormt zo het landschappelijke raamwerk van Schuytgraaf.
De hoofdplanstructuur is de ruimte tussen de woonvelden (alles behalve de woonvelden). De belangrijkste buurtfuncties als fietsen, spelen, recreëren, samenkomen groen en bodempassages worden aan deze toegekend. In de 'Visie op de doorontwikkeling van het Masterplan Schuytgraaf wordt beschreven hoe de hoofdplan¬structuur moet worden ingevuld en hoe deze zou moeten functioneren.
De wijk wordt voor het auto- en busverkeer ontsloten door een ringweg, bestaande uit de Marasingel en Minervasingel op de N837 en Metmorfosenallee. De ringweg ontsluit en verbindt de diverse bebouwingsvelden in het gebied. Voor het langzaam verkeer wordt een fijnmazig netwerk aangelegd van voet- en fietspaden en recreatieve routes.
Op basis van het voor Schuytgraaf gemaakte stedenbouwkundig ontwerp, dat de basis vormt voor dit bestemmingsplan, is een zorgvuldige analyse gemaakt van het feitelijke grondgebruik.
Afbeelding 10
Ruimtelijke hoofdstructuur plan Schuytgraaf
De oppervlakte van het bestemmingsplangebied bedraagt 410 hectare. Hiervan is 11 hectare opgenomen voor de spoorlijn en de daarbij behorende gronden van de NS. 39 hectare is opgenomen voor het als agrarisch gebied te handhaven gebied ten noorden van de Achterstraat en de te handhaven kavels. 359 hectare (bruto plangebied) is opgenomen voor het 'inrichtingsgebied', het gedeelte van het plangebied waarbinnen de eigenlijke woonwijk Schuytgraaf zal worden gerealiseerd. Het bruto plangebied (359 hectare) bestaat uit de hoofdplanstructuur (165 hectare) en de velden (194 hectare).
De woningen dienen binnen de oppervlakte van 194 hectare te worden gerealiseerd, inclusief alle daarvoor benodigde voorzieningen, zoals ontsluitingswegen, scholen, winkels en groenvoorzieningen. Gerelateerd aan de oppervlakte van 194 hectare bedraagt de gemiddelde woningdichtheid 30 woningen per hectare.