direct naar inhoud van 2.3 Ruimtelijke en functionele structuur
Plan: Bestemmingsplan Paasberg e.o. 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.781-0301

2.3 Ruimtelijke en functionele structuur

De Paasberg e.o. kenmerkt zich door een afwisseling van groengebieden met woonbuurten. De groengebieden zijn de bewaard gebleven (delen van) parken van de voormalige landgoederen. Ze hebben een belangrijke ecologische en recreatieve waarde en zijn aangewezen als gemeentelijk monument. De parken Angerenstein, Rennen Enk en Sacré Coeur vormen onderdeel van de groene wig met het park Klarenbeek en park Presikhaaf. De woonbuurten in het plangebied zijn: Angerenstein-Noord, de Paasberg en Wellenstein. Naast woningen zijn er in het gebied opvallend veel voorzieningen voor ouderenhuisvesting en aanvullende zorginstellingen op medisch en sociaal gebied. De monumenten in het plangebied betreffen vooral de gebouwen behorende bij de landgoederen en een aantal gebouwen bij de Rosendaalsestraat die tevens onderdeel zijn van het beschermd stadsgezicht Geitenkamp. Er is geen sprake van een concentratie van centrumvoorzieningen. Verspreid over het hele gebied vindt beroep aan huis plaats waaronder diverse kleine kantoren, bedrijven en ook praktijken op (para)medisch gebied. Scholen bevinden zich met name aan de noordzijde, terwijl kantoren verspreid liggen over het hele plangebied.

2.3.1 Woongebieden

De woonbuurt Paasberg (ten oosten en westen van de Bronbeeklaan) wordt gekenmerkt door bebouwing uit de jaren '20 en '30 in een strakke verkavelingstructuur. Het betreft afwisselend twee-onder-één-kap woningen en geschakelde woningen in één of twee bouwlagen met een kap. De woningen zijn gesitueerd op kleine percelen.
Uitzondering hierop vormt de bebouwing aan de Paasberglaan. Hier zijn in de jaren '70 vrijstaande woningen gebouwd in het groen. De woningen hebben een grote diversiteit aan oriëntatie, grootte en stijl. Kenmerkend hier is het groene beeld met een sterk hoogteverschil.

Bijzonder element in de wijk is het kerkgebouw in de Da Costastraat dat hergebruikt wordt als woning met kantoor.

Wellenstein is een kleine buurt tussen de Velperweg en de spoorlijn. Hier staan aan de Van Huevenstraat een diversiteit aan grondgebonden woningen en drie flats in een vrije verkaveling. Langs de Velperweg staat een monumentaal pand dat als kantoor in gebruik is en een flat uit de jaren '60 met vier bouwlagen. Bijzonder in deze buurt is een klein park met een vijver op het binnenterrein achter de flat.

Angerenstein-Noord wordt gekenmerkt door een sterke tweedeling in woningtype. Het zuidelijke deel betreft een viertal flats uit de jaren '50 met vier woonlagen. Het noordelijk deel betreft grondgebonden woningen uit de jaren '20 en '30 in twee bouwlagen met een kap. In dit deel staat aan de Rosendaalseweg een wooncomplex uit de jaren '70 met drie bouwlagen met op de begane grond een supermarkt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.781-0301_0003.jpg"

Figuur 2.1: Landgoed Bronbeek

Bron: Bing Maps

Aan de Rosendaalseweg zijn nog twee buurtjes te onderscheiden. Het gedeelte tussen de De Goeijenlaan en de Bronbeeklaan is onderdeel van het beschermde stadsgezicht Geitenkamp en valt buiten de grenzen van dit bestemmingsplan. Er is voor gekozen om dit gebied mee te nemen in het bestemmingsplan 'Geitenkamp', vanwege de relatie met de Geitenkamp (gelegen aan de noordzijde van de Rosendaalseweg) en het feit dat het één beschermd stadsgezicht is.

De oostelijke bebouwing aan de Rosendaalseweg (aan de Kloosterstraat) valt wel binnen dit bestemmingsplan. Deze bebouwing heeft een duidelijke noord-zuid verkavelingrichting met lage strokenbebouwing en flats uit de jaren '60. Het gaat hier o.a. om verschillende vormen van aanleunwoningen voor senioren behorende bij het bejaardencentrum "De Paasberg". Er zijn plannen voor nieuwbouw op deze locatie maar deze zijn nog niet zover uitgewerkt dat deze meegenomen kunnen worden in dit bestemmingsplan.

2.3.2 Recreatieve gebieden

In het plangebied liggen aan weerszijden van de Vondellaan drie belangrijke sportcomplexen van wijkoverstijgend niveau. De sportcomplexen bevatten kleine binnenaccommodaties en diverse sportvelden die gebruikt worden voor handbal, voetbal en korfbal. Het streven is in de toekomst de accommodaties steeds meer multifunctioneel in te richten. Voor de sportzaal aan de Vondellaan betekent dit dat naast de bestemming "Sport" hier ook maatschappelijke functies zijn toegestaan om naast sportactiviteiten ook andere wijkgebonden activiteiten mogelijk te maken.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.781-0301_0004.jpg"

Figuur 2.2: sportaccommodaties langs de Vondellaan en Beekdallyceum

Bron: Bing Maps