direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijke en functionele structuur
Plan: Bestemmingsplan Landgoed Laag Erf
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.750-0201

2.2 Ruimtelijke en functionele structuur

Laag Erf

De boerderij Laag Erf (Bakenbergseweg 310) ligt tussen Warnsborn en de Kemperbergerweg. De drie vergelijkbare open ruimten worden gescheiden door zware boomsingels. Het maaiveld van de ruimten loopt naar het noordwesten af. De middelste ruimte is beeldbepalend door de ligging van de boederij Laag Erf en de ontsluiting er naar toe.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.750-0201_0002.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.750-0201_0003.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.750-0201_0004.jpg"

Het pand 'Laag Erf' (een voormalige ontginningsboerderij) is gebouwd omstreeks 1870. Het bestaat uit een monumentale boerderij met de twee wooneenheden en fungeert als paardenpension, campingpost en houthandel. De boerderij heeft in de loop der tijd verschillende wijzigingen ondergaan. De belangrijkste aanpassingen zijn een uitbreiding van het woongedeelte aan de noordzijde en een moderne aanbouw aan de zuidzijde van het stalgedeelte en woongedeelte. Daarnaast hebben verschillende wijzigingen in gevelopeningen, schoorsteen en dakkapellen plaatsgevonden. Ondanks deze wijzigingen is het historische karakter van het pand redelijk bewaard gebleven. karakteristieke elementen zijn met name de markante hoofdvorm, de vensters met luiken en de schilderachtige uitstraling van het erf met boerderij, bijgebouwen en groenelementen. Verder is het gebouw van belang als historisch onderdeel van het landgoed Warnsborn.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.750-0201_0005.jpg"

varkensstal

Van de bijgebouwen heeft alleen de varkensstal monumentale waarde. De moderne aanbouw aan de zuidzijde van het hoofdgebouw doet afbreuk aan de karakteristieke vorm van het gebouw.

Ten westen van het plangebied ligt het landgoed Warnsborn/Mariënborn, dat overwegend uit bos bestaat. Het wordt omgeven door een karakteristieke schaapsdrift. Rondom de schaapsdrift ligt een aantal open gebiedjes, zoals het heideterreintje Kleine Kweek, het grasland Hienenkamp en de percelen van Laag Erf. Deze gebiedjes zijn karakteristiek en zorgen voor afwisseling in het beboste landschap. Ze markeren de buitenkant van landgoed Warnsborn.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.750-0201_0006.jpg"

schaapsdrift

Landgoed Warnsborn/Mariënborn

Het landgoed Warnsborn/Mariënborn wordt gekarakteriseerd door een oud sterrenbos, landgoedhuis, landgoedaanleg in landschapsstijl en grootschalige 19e eeuwse bosaanplant. In het droge heide- en bosontginningslandschap bevinden zich enkele landbouwenclaves. Beeldbepalende elementen zijn de rondlopende schaapsdrift (16e eeuw), cultuurlandrelicten zoals Hienenkamp en stukken heide en heischraal grasland.

Recreatie

Laag erf is een belangrijk recreatief knooppunt. Het is de entree voor het landgoed Warnsborn / Hoog Erf. Daarnaast is het een kruispunt van routes voor fietsers en voetgangers. De minicamping wordt met name door wandelaars gebruikt.