Plan: | Bestemmingsplan Parken Sonsbeek, Zijpendaal en Gulden Bodem 2011 |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0202.744-0201 |
Algemeen
Met de inwerkingtreding van de Wro op 1 juli 2008 rust op de gemeente op grond van artikel 6.12 lid 1 van die wet de verplichting tot kostenverhaal bij grondexploitatie. Deze verplichting houdt in dat als de gemeente er bij een ruimtelijke ontwikkeling niet in slaagt met alle particuliere eigenaren in het gebied een overeenkomst te sluiten over grondexploitatie, de gemeente publiekrechtelijk de kosten moet verhalen bij alle eigenaren waarmee niet gecontracteerd is. Gemaakte kosten (limitatief opgesomd in artikelen 6.2.3 tot en met 6.2.5. van het Bro) zoals grondverwervingskosten, plankosten, onderzoekskosten, kosten van inrichting van de openbare ruimte etc. kunnen verhaald worden door middel van een exploitatieplan dat gelijktijdig met het bestemmingsplan, wijzigingsplan of projectbesluit moet worden vastgesteld.
De toepassing voor het afdwingbare kostenverhaal richt zich op bouwplannen. De definitie van wat onder een bouwplan wordt verstaan is opgenomen in artikel 6.2.1 Bro (o.a. bouw van één of meer woningen, bouw van één of meer hoofdgebouwen, bouw van kassen met een oppervlakte van ten minste 1.000 m2).
Het bestemmingsplan "Parken Sonsbeek Zijpendaal Gulden Bodem 2011" is beheermatig van aard.
Het maakt geen bouwplannen zoals bedoeld in artikel 6.2.1 Bro mogelijk. Omdat verplicht kostenverhaal alleen aan de orde is bij bouwplannen zoals genoemd in artikel 6.2.1 Bro is het maken van een exploitatieplan niet nodig. Een onderbouwing van de economische uitvoerbaarheid kan daarom achterwege gelaten worden.
Kosten aanleg van het project herinrichting Sonsbeekweg.
De aanleiding voor de aanpassing van de Sonsbeekweg is het veiliger maken van de weg voor fietsers en het verbeteren van de doorstroming bij de aansluiting Sonsbeekweg op de Zijpendaalseweg.
Het voorliggende plan voorziet in de aanleg van een vrijliggend fietspad langs het park, het verbreden van de fietsstrook richting Apeldoornseweg, de aanleg van een breed voetpad lang het Sonsbeekpark en het verbteren van de aansluiting Sonsbeekweg op de Zijpendaalseweg.
Als gevolg van dit plan gaat er een stukje van het monument Sonsbeek af, waarvoor compensatie gewenst is. Als compensatie voor dit stukje op te heffen monument wordt de overgang/brug van de Sonsbeekweg over de Jansbeek door middel van aanpassing van de overgang/brug beter zichtbaar gemaakt.
Het plan voor de aanpak van de Sonsbeekweg is daarmee een plan waarmee in dit deel van de stad de kwaliteit van de openbare ruimte verbetert. Het project, de aanleg van het fietspad, wordt betaald met subsidie vanuit de Stadregio aangevuld met gemeentelijke middelen.