Plan: | Bestemmingsplan Schuytgraaf 2011 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0202.719-0501 |
Voor het ontwerp van het verkeers- en vervoersysteem in Schuytgraaf wordt uitgegaan van de volgende uitgangspunten:
In de volgende paragrafen zijn per verkeerssoort de uitgangspunten voor het bestemmingsplan uitgewerkt.
Uitgangspunt voor het plan is, dat in de wijk Schuytgraaf grote aaneengesloten verkeersluwe verblijfsgebieden worden gerealiseerd, omsloten door wegen met een duidelijke verkeersfunctie, overeenkomstig de principes van 'Duurzaam veilig'.
In beginsel dienen alle woningen in Schuytgraaf per auto bereikbaar te zijn, maar het is niet vanzelfsprekend dat de auto overal voor de deur kan worden geparkeerd. Denkbaar is dat parkeerplaatsen op enige afstand van de woning worden gesitueerd, waardoor het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer wordt gestimuleerd.
Op grond van (onder meer) het Streekplan en het Structuurplan voor de Stadsregio is door de wijk Schuytgraaf een gedeelte van de N837 aangelegd. Deze weg die aansluit op de Metamorfosenallee (in het verlengde van de Burgemeester Matsersingel) is de verbindingsweg tussen Arnhem Zuid en de A50 bij Heteren.
Het realiseren van een woonwijk van tussen de 6.100 en 6.900 woningen, 30.000 m2 bvo kantoren, 52.000 m2 maatschappelijke voorzieningen en 14.200 m2 detailhandel levert vanzelfsprekend een groot aantal nieuwe verplaatsingen op. Naast fiets- en openbaar vervoerbewegingen zal ook rekening moeten worden gehouden met een groot aantal nieuwe autoritten. Hiervan is een aanzienlijk deel op Arnhem gericht.
Overwegingen met betrekking tot milieueffecten hebben de doorslag gegeven voor de keuze voor één ontsluiting. Op grond van diezelfde overwegingen zijn diverse maatregelen getroffen om de negatieve milieueffecten van de verkeersstromen zoveel mogelijk te beperken. Dit is gebeurd door het realiseren van geluidsafschermende voorzieningen langs de Metamorfosenallee (gedeelte tussen station en Hollandweg). Verder zijn er, om de barrièrewerking voor fietsers en voetgangers van de weg te verminderen, bij de kruispunten met de Hollandweg/Brabantweg en de Batavierenweg tunneltjes voor het langzaam verkeer aangelegd.
In de parkeerbehoefte binnen Schuytgraaf zal worden voorzien overeenkomstig actuele parkeernormen, welke aansluiten op normen die landelijk en regionaal worden gehanteerd. Deze normen zijn in een bijlage (bijlage 3) bij de regels vastgelegd.
Voor de kantoren in het centrumgebied van Schuytgraaf gelden de parkeernormen voor werklocaties (Regionaal Plan). Deze norm is minimaal één parkeerplaats per 125 m2 bvo. Er wordt geen maximum aantal gesteld, mits in (ondergronds) gebouwde voorziening. Op maaiveld wordt maximaal één parkeerplaats per 250 m2 bvo toegestaan, op eigen terrein. Voor de overige functies gelden de gemeentelijke parkeernormen uit de Parkeernota Arnhem. Voor een aantal functies, zoals de woonfunctie, varieert de parkeernorm per woningtype; bij de gehanteerde differentiatie resulteert dit in een gemiddelde van circa 1,4 parkeerplaats per woning. Bij smallere woningkavels (rijwoningen) wordt uitgegaan van parkeren in het openbare gebied, bij bredere kavels wordt zoveel mogelijk uitgegaan van het realiseren van een parkeerplaats op eigen terrein. De gemeente Arnhem heeft haar parkeernormen vastgelegd in de Parkeernota Arnhem 2003-2010. De parkeernormen passen bij de mobiliteit en het autobezit van deze tijd, waardoor parkeeroverlast wordt tegengegaan.
In het vigerende bestemmingsplan 1999 waren de parkeernormen voor Schuytgraaf juridisch vastgelegd in een bijlage (bijlage 4) bij de planregels. Om de gewijzigde parkeernormen toe te kunnen passen op de nog te ontwikkelen velden in Schuytgraaf is deze bijlage bij de regels in het voorliggende bestemmingsplan Schuytgraaf 2011 herzien.
Speciale aandacht gaat uit naar tuinparkeren. In het nieuwe beleid wordt een tuinparkeerplaats gerekend als een halve parkeerplaats. In het vigerende bestemmingsplan Schuytgraaf is geregeld dat een tuinparkeerplaats wordt gerekend als één parkeerplaats mits contractueel wordt vastgelegd dat de eigenaar deze tuinparkeerplaats in stand houdt. Dit past niet in het nieuwe parkeerbeleid. Daarom wordt naast de nieuwe bijlage aan de regels een ontheffingsbevoegdheid opgenomen om van deze norm te kunnen afwijken.
Voor de kantoren in het centrumgebied van Schuytgraaf gelden formeel nog de sturende parkeernormen in het kader van het ABC-locatiebeleid (zie KAN-nota Plan van aanpak locatiebeleid). Echter de stadsregio Arnhem Nijmegen werkt aan een verruiming van deze normen. Tegelijkertijd dringt de gemeente er bij de stadsregio op aan hier ruimer mee om te gaan.
De gemeente heeft hiertoe een voorstel gedaan richting de stadsregio Arnhem Nijmegen dat aansluit bij de gedachten welke leven bij de stadsregio. Voorgesteld wordt deze kentallen te hanteren:
aantal parkeerplaatsen: onbeperkt in (ondergronds) gebouwde voorziening;
minimaal te realiseren: 1 pp per 125 m2 bvo;
op maaiveld toegestaan: 1 pp per 250 m2 bvo op eigen terrein.
Centraal in het regionale openbaar vervoerbeleid staat de ontwikkeling van de regioraillijn die Zevenaar, Duiven, Arnhem, Elst, Nijmegen en Wijchen moet verbinden. De treinstations Nijmegen-Lent en Arnhem Zuid zijn inmiddels aangelegd. Het situeren van een zo groot mogelijk aantal woningen op zo kort mogelijke loopafstand (maximaal 500 meter) van het NS station Arnhem Zuid is daarbij van groot belang. Door compact te bouwen rond het station wordt hieraan tegemoet gekomen. Ook het aantal woningen op fietsafstand (maximaal 4 kilometer) is van grote invloed op het treingebruik. Daarnaast zijn goede, op de trein aansluitende busverbindingen naar bijvoorbeeld kantorenparken, scholenconcentraties en publiektrekkende voorzieningen belangrijk.
De nieuwe route in Schuytgraaf is gewijzigd ten opzichte van het vigerende bestemmingsplan Schuytgraaf 1999. De gemeente heeft de route inmiddels vastgesteld. Het betreft een verlenging van het oorspronkelijke plan: in plaats van te eindigen bij de geplande eindkeerpunt nabij de zandwinplas, rijden de bussen door via de Minervasingel in zuidelijke richting, steken de N837/Metamorfosenallee over en rijden via de Marasingel en oostelijk stukje Metamorfosenallee naar station Zuid en vandaar weer terug naar station Arnhem. Op deze manier wordt de gehele wijk Schuytgraaf door trolleybussen bediend.
De trolleybussen, komend vanaf station Arnhem, gaan bij station Arnhem Zuid beurtelings via de noordelijke tak (eerst Minervasingel en dan Marasingel) en de zuidelijke tak (eerst Marasingel en dan Minervasingel) door Schuytgraaf rijden. Bij station Arnhem Zuid komen beide takken weer bij elkaar en rijden verder naar station Arnhem. Er is dus geen echt eindpunt meer in Schuytgraaf.
De huidige lijn 6 (Heteren - Driel - Arnhem) gaat via de Metamorfosenallee/N837 rijden en krijgt een halte in Schuytgraaf langs de Metamorfosenallee.
Ook de locaties van de bushaltes liggen al vast. Hierbij is zoveel mogelijk rekening gehouden met onderstaande eisen:
Uitgangspunt is het realiseren van optimale voorzieningen voor het fietsverkeer, waardoor het gebruik van de fiets als een goed alternatief voor de auto kan worden beschouwd. Het fietsgebruik wordt in belangrijke mate beïnvloed door de directheid van de aangeboden fietsverbindingen. De keuze van wijze van vervoer wordt immers voor een belangrijk deel door de reistijd bepaald. Door op strategische plaatsen in Schuytgraaf in doorsteekjes en kortsluitingen te voorzien kan de concurrentiepositie van de fiets op de korte afstand aanzienlijk worden vergroot.
Om de rijsnelheid voor fietsers constant en zo hoog mogelijk te kunnen laten zijn dienen hoofdfietsverbindingen consequent als voorrangsroute te worden uitgevoerd.
Voor het comfort dienen de fietspaden in het algemeen een ruim dwarsprofiel en een verharding van asfalt te hebben. Door paden duidelijk herkenbaar vorm te geven wordt een bijdrage aan de verkeersveiligheid geleverd.
Sociale onveiligheid is een belangrijke reden om de fiets te laten staan. Door fietsroutes te verheffen tot belangrijke stedenbouwkundige elementen waarop woningen en voorzieningen zijn georiënteerd wordt deze onveiligheid voorkomen. Ook een zorgvuldige inrichting van de openbare ruimte en een goede verlichting zijn hierbij van invloed.
Naast de rijdende fiets verdient ook de geparkeerde fiets meer aandacht dan tot nu toe het geval is. Vanzelfsprekend dienen woningen ruime, goed bereikbare en inbraakveilige bergingen voor de fietsen te hebben (Politiekeurmerk Veilig Wonen). Ook publiektrekkende voorzieningen in de wijk (winkels, kantoren, sportgelegenheden, scholen) moeten worden voorzien van voldoende, kwalitatief goede en juist gesitueerde fietsenrekken en/of -klemmen.
Bij het station Arnhem Zuid zijn fietsparkeerplaatsen en een Bikedispenser gerealiseerd (een volautomatische fietsverhuurstalling).
Looproutes dienen met name gericht te zijn op winkelvoorzieningen, scholen, haltes voor het openbaar vervoer en dergelijke. Rechtstreeksheid is daarbij van groot belang omdat omlopen direct van invloed is op de keus om te gaan lopen. Extra aandacht is noodzakelijk voor voorzieningen voor (visueel) gehandicapten en minder valide mensen. In verband met de sociale veiligheid is, met uitzondering van recreatieve wandelroutes, een geïsoleerde ligging van looproutes ten opzichte van de woonbebouwing ongewenst. Bij recreatieve wandelroutes staat de aantrekkelijkheid voorop.
Bij woonstraten met een intensiteit van minder dan 300 voertuigen per etmaal kan overwogen worden geen aparte voorzieningen voor voetgangers meer aan te leggen. Hierbij moet een duidelijke afweging worden gemaakt met de veiligheid van met name kinderen. Een trottoir is voor hen een veilige (speel)plek in het verkeer. Bij het weglaten van een trottoir wordt gekozen voor een woonerfachtige inrichting. Omdat voetgangers en spelende kinderen hierbij op de rijbaan aangewezen zijn is het afdwingen van een lage rijsnelheid van het grootste belang. Speelgelegenheden voor met name jonge kinderen zijn in de onmiddellijke woonomgeving gelegen, niet nabij een wijk-of buurtontsluitingsweg.
Voor de hulpverleningsdiensten betekent de wijk Schuytgraaf dat het verzorgingsgebied uitgebreid wordt, zowel wat betreft oppervlakte als wat betreft bewonersaantal. De ambulancedienst zal vanuit de standplaats Arnhem de wijk bestrijken met een wettelijke opkomsttijd van maximaal vijftien minuten. De brandweer bedient Schuytgraaf vanuit de post aan de Groningensingel. Voor vrijwel alle gebouwen in Schuytgraaf zal een opkomsttijd van acht minuten worden gehanteerd. Met uitzondering van de spoorlijn Arnhem-Nijmegen zijn er geen bijzondere risico's te verwachten.