direct naar inhoud van 3.2 Rijk
Plan: Bestemmingsplan Schuytgraaf 2011
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.719-0501

3.2 Rijk

3.2.1 Nota Ruimte

Hoofddoel van het nationaal ruimtelijk beleid is ruimte te scheppen voor de verschillende ruimtevragende functies op het beperkte oppervlak dat ons in Neder-land ter beschikking staat. De Nota Ruimte bevat de visie van het kabinet op de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland en de belangrijkste bijbehorende doel-stellingen. De nota bevat, in overeenstemming met het Hoofdlijnenakkoord van het kabinet, de ruimtelijke bijdrage aan een sterke economie, een veilige en leefbare samenleving en een aantrekkelijk land. Het gaat om de inrichtingsvraagstukken die spelen tussen nu en 2020, met een doorkijk naar 2030.

3.2.2 Vinex

Schuytgraaf is een VINEX-wijk. Het rijk heeft zijn ruimtelijke ordeningsbeleid in 1991 vastgelegd in de VINEX. Hierin is sprake van het zogenaamde bundelingbeleid; nieuwe woon-, werk- en recreatiegebieden dienen in en zo dicht mogelijk bij de bestaande grote- en middelgrote steden gesitueerd te worden. Hiermee wordt beoogd de groei van de automobiliteit te beperken, het stedelijk draagvlak te vergroten en verdere verstedelijking van het landelijk gebied te beperken. Daarnaast dienen woningen, werkgelegenheid en voorzieningen op zodanige afstand van elkaar te liggen dat de bereikbaarheid met fiets en openbaar vervoer optimaal is.

In deze visie zijn Arnhem en Nijmegen aangewezen als stedelijk knooppunt met een nationale positie. Deze steden vervullen tezamen een centrumfunctie voor de regio die verder versterkt zal moeten worden. De stadsregio Arnhem Nijmegen moet zich kunnen ontwikkelen tot nationaal en internationaal concurrerend kerngebied voor economische en ruimtelijke ontwikkeling.

De ontwikkeling van de stadsregio is dus gericht op de stedelijke functie van beide steden en op meer ruimtelijke samenhang, door integratie van oost-west gerichte landschapsstructuren en noord-zuid gerichte ruimtelijk-functionele verbindings-structuren. De samenstellende delen van het knooppunt moeten hun eigen karakter behouden en versterken door het benutten van specifieke geografische, landschappelijke en ruimtelijk-structurele en functionele eigenschappen en grote potenties (een unieke combinatie van een strategische ligging, een samenballing van economisch kansrijke activiteiten in grootstedelijke milieus en de ligging van de stedelijke kernen in een zeer fraaie, afwisselende landelijke omgeving).

3.2.3 Nota mobiliteit

De Nota Mobiliteit (2006) is een uitwerking van de Nota Ruimte. Bij de tot standkoming hebben provincies, WGR-plusregio's, gemeenten en waterschappen conform de Planwet Verkeer en Vervoer hun bijdragen geleverd. De Nota geeft de hoofdlijnen van het nationale verkeers- en vervoersbeleid voor de komende decennia. Centraal staat dat mobiliteit een noodzakelijke voorwaarde is voor economische en sociale ontwikkeling. Een goed functionerend systeem voor personen- en goederenvervoer en een betrouwbare bereikbaarheid zijn essentieel om de economie en de internationale concurrentiepositie van Nederland te versterken.