Plan: | Bestemmingsplan Schuytgraaf 2011 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0202.719-0501 |
Na de vaststelling van het bestemmingsplan Schuytgraaf is in 1999 gestart met de realisatie van Schuytgraaf. De woonvelden 9, 12, 20, 21 en 25 zijn inmiddels gebouwd en bewoond. De woonvelden 5, 7, 8, 10, 14, 16 en 17a zijn deels bewoond en deels in aanbouw. Voor de centrumvelden 18 en 19 en woonveld 4 zijn de stedenbouwkundige plannen uitgewerkt in een ruimtelijke onderbouwing. Voor de woon- en centrumvelden 1 en 15 zijn stedenbouwkundige plannen uitgewerkt welke nog aan verandering onderhevig zijn. Voor de verbindende planstructuur is een ontwerp gereed. De overige velden moeten nog worden uitgewerkt.
In de afgelopen jaren is gebleken dat in veel gevallen geen gebruik kon worden gemaakt van de uitwerkingsverplichtingen die waren opgenomen in het bestemmingsplan Schuytgraaf. Gevolg hiervan is dat nieuwe bestemmingsplan- en vrijstellingsprocedures moesten worden doorlopen en er ter plaatse verschillende ruimtelijke plannen vigeren. Een nieuw bestemmingsplan brengt opnieuw eenheid.
In de afgelopen jaren is voorts tijdens de uitwerking van deelplannen voor Schuytgraaf gebleken dat de bepalingen van het bestemmingsplan Schuytgraaf in sommige gevallen niet (meer) aansluiten bij het meest recente beleid en de meest gewenste oplossingen.
Zo is ter plaatse van de hoofdontsluiting van de wijk Schuytgraaf, bij de Metamorfosenallee ter hoogte van het station, een omvangrijke archeologische vindplaats aanwezig. Op de plankaart van het vigerende bestemmingsplan Schuytgraaf is de archeologische vindplaats weergegeven. Inmiddels is veel meer duidelijk over de aanwezige archeologische waarden en de wijze waarop deze het beste beschermd kunnen worden. Vorenstaande heeft ertoe geleid dat de vindplaats na de vaststelling van het bestemmingsplan Schuytgraaf als archeologisch monument is aangewezen. De aanwezigheid van de vindplaats heeft een aantal consequenties met zich meegebracht aangaande het mogelijk gebruik van de gronden rond en boven de vindplaats. Deze consequenties hebben tot gevolg dat het bestemmings¬plan Schuytgraaf ter plaatse moet worden herzien.
Voorts is de afgelopen jaren door de gemeente Arnhem een nieuw parkeerbeleid met ruimere parkeernormen ontwikkeld. Het nieuwe parkeerbeleid heeft tot een groter ruimtebeslag in de woonvelden geleid. Binnen de kaders van het vigerende bestemmingsplan Schuytgraaf kan niet op deze parkeerbehoefte worden ingespeeld zonder dat dit op andere plaatsen in het plan tot grote (kwaliteits)verliezen leidt. Een ruimere parkeernorm heeft bovendien ongewenste gevolgen voor de financiële haalbaarheid. Ook diende meer ruimte te worden gereserveerd voor schouwpaden (aan beide zijden) langs de watergangen.
Tot slot is uit nader onderzoek gebleken dat het met het vigerende plan beoogde woningbouwprogramma niet meer aansluit bij de marktbehoefte waardoor een probleem dreigt met betrekking tot de financieel-economische haalbaarheid van het bestemmingsplan. Uit een (nieuwe) marktverkenning kwam naar voren dat er meer behoefte aan grotere kavels met ruimere woningen bestaat. Om toch een financieel-economisch sluitend plan te kunnen ontwikkelen is daarom een zoekopdracht van 10 hectare extra woongebied geformuleerd. Het totale aantal woningen in Schuytgraaf wordt hierdoor echter niet verhoogd. De aanpassingen in het vigerende plan Schuytgraaf, waaronder de extra woonvelden die zullen moeten worden gerealiseerd, worden door middel van voorliggende bestemmingsplan herziening voorzien van een adequate planologisch-juridische regeling. Daarbij zal tevens door verschuiving van bestemmingen de stedenbouwkundige kwaliteit van het plan Schuytgraaf verder worden verhoogd. Door deze kwaliteitsslag ontstaat in Schuytgraaf een aantrekkelijker woon- en leefmilieu.
Verder is tijdens het proces van uitvoering gebleken dat de in het vigerende bestemmingsplan Schuytgraaf gestelde kaders en normen, zowel op de plankaart als in de voorschriften, op een aantal punten als gevolg van nieuwe inzichten bijstelling behoeft. Dit betreft een breed scala aan onderwerpen en heeft betrekking op zowel beleidsmatige, programmatische, ruimtelijke, als ook juridisch-technische zaken. Zo is bijvoorbeeld de hoogspanningsleiding, die het plangebied in noord-zuid richting doorkruist, grotendeels onder de grond gebracht en zijn de watergangen op sommige plaatsen vergroot en verbreed.
Tenslotte is een nieuwe visie op de rol van de wijk Schuytgraaf ontwikkeld (bijlage 1), in relatie tot de betekenis voor de stad Arnhem. De Vinex-opgave van Schuytgraaf is hierdoor opgewaardeerd tot 'bouwen aan de stad Arnhem' waarbij nieuwe betekenislagen, zowel ruimtelijk als functioneel, in Schuytgraaf zijn geïntroduceerd. In hoofdstuk 3.5.3 wordt het visiedocument getiteld “Work in progress, Visie op de doorontwikkeling van het masterplan Schuytgraaf” beschreven.
Een en ander heeft er toe geleid dat besloten is een herziening van het bestemmingsplan Schuytgraaf op te stellen. Het voorliggende nieuwe bestemmingsplan Schuytgraaf 2011 voorziet daarin.